NAVO maakt zich gereed voor aanval op Servië

De NAVO maakt zich gereed voor een gewapend treffen met Servië. De alliantie haalt het Amerikaanse vliegdekschip Enterprise uit de Aegeïsche Zee naar de Adriatische Zee....

Van onze correspondent

BRUSSEL

De vliegtuigen moeten binnen 48 uur gevechtsklaar op hun bases staan. Nu is die termijn nog 96 uur. Volgens NAVO-bronnen mogen deze voorbereidingen 'niet uitgelegd worden als zou de gewapende strijd nu onvermijdelijk zijn'. De manoeuvres zouden slechts ten doel hebben om 'op alles voorbereid te zijn'.

De NAVO-raad, het hoogste orgaan van de alliantie, kwam gisteren nog niet tot een besluit over spoedige militaire actie. De twee hoogste militairen van het bondgenootschap, de generaals Naumann en Clark, brachten verslag uit over hun bezoek aan de Joegoslavische president Milosevic. Volgens Clark had Milosevic zich zeer 'bot en koppig' getoond.

Volgens ingewijden is de NAVO ernstig verdeeld over de wenselijkheid van luchtaanvallen. Aan de ene kant van het spectrum bevindt zich de Frans-Duitse as, die pleit voor een voorzichtige benadering. Het andere kamp wordt geleid door de Amerikanen, die aan hun zijde onder meer Groot-Brittannië en Nederland vinden. Washington wil wél snel aanvallen. De Amerikanen denken dat Milosevic langs diplomatieke weg niet tot rede is te brengen.

De veiligheid van de zevenhonderd ongewapende OVSE-waarnemers in Kosovo speelt een grote rol in het debat. Verschillende diplomaten uitten gisteren hun vrees dat die inspecteurs, voor de helft Fransen, gegijzeld worden als de NAVO zou besluiten tot militaire actie.

Enkele NAVO-bronnen wijzen erop dat nog niet alle diplomatieke mogelijkheden zijn benut. Deze week vinden nog vergaderingen plaats van de Contactgroep voor het voormalig Joegoslavië en van de VN-Veiligheidsraad. Vrijdag zullen de NAVO-leden de resultaten van de diplomatieke inspanningen opnieuw evalueren. 'Dat is een cruciale dag. Dan zullen we een besluit moeten nemen,' aldus een diplomaat.

Hoofdaanklaagster Louise Arbour van het Joegoslavië-Tribunaal heeft haar pogingen Kosovo in te komen voorlopig gestaakt. Zij keerde woensdag naar Den Haag terug. Bij aankomst zei ze echter 'vastbesloten' te zijn om het recente bloedbad in Racak alsnog te onderzoeken. 'Ik blijf hopen dat president Milosevic ertoe kan worden gebracht om ons te helpen bij het achterhalen van de volle waarheid over wat er in Racak is gebeurd', aldus Arbour. Belgrado weigert de bevoegdheid van het tribunaal voor Kosovo te erkennen, ondanks het feit dat VN-resoluties die jurisdictie steunen.

Servische politietroepen en het Kosovo Bevrijdingsleger hebben zich woensdag niets van de waarschuwingen van de NAVO aangetrokken. Zeker twee UCK-strijders kwamen om het leven tijdens gevechten in het noordwesten van Kosovo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden