NAVO loopt niet warm voor missie in Irak

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft er nog eens bij de NAVO op aangedrongen vredestaken op zich te nemen in Irak....

Die aarzelingen bleken gisteren in Brussel, waar de NAVO zeven nieuwe lidstaten welkom heette. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, waarschuwde dat de NAVO 'overbelast' dreigt te raken als ze nu ook een vredesmissie gaat uitvoeren in Irak. Duitsland was van meet af aan tegen het Amerikaans-Britse ingrijpen in Irak. Duitsland zal een eventuele NAVO-operatie in Irak niet tegenhouden, maar zelf zal het geen troepen sturen.

Momenteel dragen 17 van de 26 landen van de NAVO op de een of andere manier bij aan vredesoperaties in Irak, maar dat gebeurt individueel en onder de vlag van de Brits-Amerikaanse bezettingsautoriteiten. De meeste leden voelen alleen iets voor een collectieve NAVO-operatie als de Verenigde Naties er hun zegen aan geven.

Volgens NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer is een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad volkenrechtelijk niet nodig. Naar zijn mening kunnen de troepen die nu in Irak zijn op basis van resolutie 1511 ook na 1 juli blijven. Dat is de datum waarop de coalitie de macht wil overdragen aan een Iraakse interim-regering. Voorwaarde is dan wel dat het nieuwe Iraakse bewind daar om vraagt.

De Hoop Scheffer erkende echter dat een nieuwe VN-resolutie 'politiek wenselijk' zou zijn. Zonder een nieuw mandaat zal het uiterst moeilijk worden voldoende gegadigden te vinden. Dat zou een flinke tegenslag zijn voor de Amerikanen, temeer daar de nieuwe, socialistische regering van Spanje al heeft laten weten dat zij haar troepen zal terugtrekken.

Opvallend was dat Roemenië, een van de nieuwkomers in de NAVO, zich wel voor optreden in Irak uitsprak. Minister Mircea Geoana verwees naar de communistische onderdrukking waaronder de Oostblok-landen hebben geleefd. Daarom hebben zij volgens hem de morele plicht te helpen bij het stabiliseren van Irak.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de NAVO-landen over de kwestie zouden besluiten op hun top in Istanbul eind juni, maar Powell erkende gisteren dat het onwaarschijnlijk is dat de NAVO vóór de machtsoverdracht een vredesrol in Irak op zich zal nemen.

Ook minister Bot van Buitenlandse Zaken hoopt op een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad. Volgens hem is een grote meerderheid van de NAVO-landen voor 'een VN-presentie' in het land.

Bot benadrukte echter dat de vredesoperatie in Afghanistan voorlopig 'de grootste uitdaging voor de NAVO is en blijft'. De NAVO-ministers besloten hun missie uit te breiden naar vijf nieuwe steden in het noorden van Afghanistan, ook al blijkt het moeilijk om genoeg troepen te krijgen voor de 'provinciale reconstructieteams', die moeten helpen bij de wederopbouw en tegelijk de veiligheid moeten garanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden