NAVO-leden ongerust over onderzoek Strafhof

Sommige lidstaten van de NAVO zijn ongerust over het onderzoek dat de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft aangekondigd naar mogelijke oorlogsmisdaden in Libië. Volgens diplomaten bij het hoofdkantoor van de NAVO wordt een intern onderzoek overwogen naar alle incidenten waarin bombardementen of andere acties van de NAVO tot burgerslachtoffers hebben geleid.

AP
null Beeld ap
Beeld ap


Het bondgenootschap stelt dat zijn operaties in Libië strikt in overeenstemming waren met de resolutie van de Veiligheidsraad die 'alle noodzakelijke maatregelen voor de bescherming van burgers en door burgers bevolkte gebieden die dreigen te worden aangevallen' goedkeurde.

NAVO-leiders hebben herhaaldelijk gewezen op de precisie waarmee de missie werd uitgevoerd, waarbij zij het geringe aantal burgerdoden aanvoerden als bewijs van haar succes.

Beschuldigingen
ICC-aanklager Luis Moreno-Ocampo heeft de Veiligheidsraad eerder deze maand laten weten dat er 'beschuldigingen van oorlogsmisdaden door de NAVO' zijn, die 'onpartijdig en onafhankelijk' zullen worden onderzocht. Hij liet zich niet uit over de inhoud van de beschuldigingen en door wie die zijn geuit.

Zijn bureau concentreert zich nu op misdaden begaan door het regime van Muammar Kaddafi. De organisatie en wacht op een verslag van een onderzoekscommissie van de VN voor er wordt besloten eventueel een formeel onderzoek in te stellen naar mogelijke oorlogsmisdaden door de NAVO.

Het VN-rapport wordt in maart verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden