Update

'Navo-landen hebben militair ingrijpen in Syrië besproken noch voorbereid'

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, waarschuwde vandaag op een conferentie in Istanbul voor de desastreuze gevolgen mocht Syrië in een burgeroorlog vervallen. 'Die komt het land nooit meer te boven'. Ook Hillary Clinton uitte vandaag haar zorgen. 'Door de situatie in Syrië kunnen ook Iran en andere landen in de regio meegetrokken worden in het geweld', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vanuit Kopenhagen.

Redactie
Gevluchte Syriërs protesteren tegen het geweld van Assad in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Beeld reuters
Gevluchte Syriërs protesteren tegen het geweld van Assad in Amman, de hoofdstad van Jordanië.Beeld reuters

Geen Navo-optreden
Militaire actie van het Navo-bondgenootschap in Syrië ligt niet ter tafel. De Navo-landen hebben ingrijpen in Syrië besproken noch voorbereid. Dit heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de Navo, Ivo Daalder, vandaag beklemtoond. Vorig jaar nog bemoeide de Navo zich op grote schaal met de binnenlandse strijd in Libië en bracht zij samen met de oppositie daar het regime ten val.

Daalder zei dat voor de luchtaanvallen zoals in Libië er een aantoonbare noodzaak, hulp uit de regio en een mandaat van de VN-Veiligheidsraad moet zijn.

De leider van het Vrije Syrische Leger, Riad al-Assaad, riep eerder vandaag de speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, op om toe te geven dat zijn vredesplan mislukt is. Alleen zo zouden de rebellen weer gemachtigd zijn de wapens op te nemen om zich te kunnen verdedigen tegen de herhaaldelijke aanvallen van het Syrische leger.

De leider van het 'vrije leger', dat voornamelijk uit gedeserteerde soldaten bestaat, dreigde vandaag eveneens een 48-uren deadline op te schorten. De deadline was geopperd door het Vrije Syrische Leger voor president Assad om zich alsnog neer te leggen bij Annans vredesplan.

'Er is geen deadline, we willen dat Kofi Annan het falen van het vredesplan toegeeft zodat wij vrij zijn om opnieuw militaire actie tegen het regime te ondernemen', zei Asaad vandaag tegen Al Jazeera. Asaad benadrukte dat zijn rebellenbeweging zich wel aan de afspraken met Annan gehouden heeft.

Geduld
China riep vandaag het westen op om het vredesplan 'tijd te gunnen'. China en Rusland zijn de enige twee landen in de VN Veiligheidsraad die een harder optreden tegen Syrië dwarsbomen. 'Er bestaat geen acute oplossing voor zo'n complexe situatie', vertelde een woordvoerder van de Chinese regering tegen persbureau AP.

'Tegelijkertijd geloven we dat Annans onderhandelingen effectief zijn geweest en vinden we dat we meer vertrouwen in hem moeten hebben en hem onze onvoorwaardelijke steun moeten aanbieden', aldus de woordvoerder.

Het ultimatum dat het Vrije Syrische Leger eerder vandaag voorstelde aan Assad was een reactie op de vondst door VN-waarnemers gisteren van opnieuw 13 lijken van ongewapende burgers in het oosten van Syrië. De internationale gemeenschap reageerde eerder deze week al furieus op het bekend worden van een bloedbad in het plaatsje Houla. Daarbij werden 108 burgers, onder wie veel kinderen en vrouwen, in hun huizen vermoord.

President Assad ontkende schuld, maar algemeen wordt aangenomen dat zijn leger en sympathiserende milities van het regime achter de aanslagen zaten. Veel westerse landen besloten daarop alle Syrische diplomaten het land uit te zetten.

500 gevangenen
President Assad besloot vandaag om 500 gevangenen vrij te laten. Deze waren eerder opgepakt en vastgezet op verdenking van betrokkenheid bij de opstand in het land, die al 14 maanden standhoudt en aan meer dan 9000 mensen het leven kostte. Volgens de Syrische staatstelevisie komt Assad met de vrijlating tegemoet aan de afspraken met Annan om onschuldige burgers vrij te laten.

'500 mensen betrokken bij de gebeurtenissen die plaatsvinden in Syrië, zonder bloed aan hun handen, zijn inmiddels op vrije voeten gesteld', meldde de staatstelevisie vandaag.

Leden van het Vrije Syrische leger. Beeld AFP
Leden van het Vrije Syrische leger.Beeld AFP
Syrische kinderen, gevlucht voor het geweld in hun land naar Libanon, scanderen anti-regimeslogans vanuit een schoolgebouw waar ze tijdelijk onderdak hebben. Beeld ap
Syrische kinderen, gevlucht voor het geweld in hun land naar Libanon, scanderen anti-regimeslogans vanuit een schoolgebouw waar ze tijdelijk onderdak hebben.Beeld ap

Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon riep Syrië om op te stoppen met de aanvallen op burgers. 'De VN-waarnemers zijn niet ter plekke om getuige te zijn van het doden van onschuldige burgers', aldus Ban. 'We zijn in het land om schendingen van het vredesplan te registreren en wereldkundig te maken zodat de daders van misdaden ter verantwoording geroepen kunnen worden', zei Ban Ki-moon vandaag tegen persbureau Reuters.

VN-waarnemers in Damascus keren terug naar hun hotel na een inspectieronde. Beeld reuters
VN-waarnemers in Damascus keren terug naar hun hotel na een inspectieronde.Beeld reuters

Cruciaal moment
'Hoe meer de internationale gemeenschap weet, hoe waarschijnlijker het is dat we stappen in de richting van ons doel kunnen zetten, namelijk het vinden van een politieke oplossing voor het conflict waarbij de levens en belangen van het Syrische volk beschermd worden', voegde Ban eraan toe. Ban zei van Annan te hebben vernomen dat deze zich zorgen maakt dat er een 'cruciaal moment' is aangebroken in Syrië. 'Het bloedbad van vorige week in Houla kan Syrië in een verschrikkelijke burgeroorlog storten. Een burgeroorlog waarvan het land nooit meer zal herstellen'.

De Turkse premier, Recep Erdogan, riep de wereld vandaag op meer aandacht te besteden aan de wanhoop van Syrische families wiens kinderen 'geofferd worden'. 'Het zijn net zo goed onze kinderen die vermoord worden in Hama, Homs en Houla, als dat het de kinderen zijn van wanhopige Syrische families', zei Erdogan volgens persbureau AFP. 'De wereld mag niet in stilte toekijken tijdens deze onderdrukking'.

Turks premier Recep Erdogan. Beeld AFP
Turks premier Recep Erdogan.Beeld AFP
Minister Clinton is vandaag in Kopenhagen aan een bezoek aan Europa die een week zal duren. Beeld reuters
Minister Clinton is vandaag in Kopenhagen aan een bezoek aan Europa die een week zal duren.Beeld reuters

Escalatie
Hillary Clinton, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, was vandaag in Kopenhagen. Daar vertelde ze dat de VS alleen militair zullen ingrijpen met de volledige steun van de VN Veiligheidsraad, 'inclusief Rusland'. Net zoals vorig jaar in Libië, waarbij de VS samenwerkten met het buitenland om de opstand tegen Kaddafi te steunen. Clinton zei dat Rusland en China momenteel in de weg staan van een internationale coalitie tegen de Syrische regering.

Clinton zei dat vandaag tijdens een bijeenkomst met Deense studenten. De minister betoogde dat de VS nog lang niet opgegeven hebben om Moskou aan hun kant te krijgen inzake de aanpak van Syrië. Clinton wilde echter niet zeggen dat een militaire actie noodzakelijk was, maar benadrukte dat een burgeroorlog op grote schaal de dingen veel erger zou maken en zou uitmonden in een 'totaal-oorlog' waarbij ook Iran en andere landen in de regio meegetrokken konden worden.

Clintons bezoek aan Kopenhagen is het begin van een bezoek aan Europa dat een week in beslag zal nemen.

Susan Rice. Beeld getty
Susan Rice.Beeld getty
Een Libanese man helpt een Syrisch gezin dat hun land ontvluchtte voor het geweld. Syrische grenswachters beschoten het busje. Beeld AP
Een Libanese man helpt een Syrisch gezin dat hun land ontvluchtte voor het geweld. Syrische grenswachters beschoten het busje.Beeld AP

'Alles mogelijk'
De Amerikaanse VN-ambassadrice Susan Rice sprak gisteren in New York al dreigend van ingrijpen buiten de VN om: 'Leden van de VN-Veiligheidsraad zouden alleen in actie kunnen komen als de crisis erger wordt en de raad verdeeld blijft.' Frankrijk sluit ondertussen niets meer uit zolang de Veiligheidsraad er maar achter staat.

President Obama heeft president Assad al herhaaldelijk opgeroepen vrijwillig te vertrekken zodat een politieke oplossing voor de chaos in zijn land bewerkstelligd kan worden. Met de presidentsverkiezingen in november in de VS is Obama voorzichtiger geworden in het uiten van mogelijke steun aan een militair ingrijpen. Peilingen tonen aan dat de Amerikaanse burgers oorlogsmoe zijn.

Mede daarom benadrukt Obama de noodzaak van een diplomatieke oplossing en tracht hij Rusland zover te krijgen niet langer dwars te liggen in de Veiligheidsraad om verdergaande politieke maatregelen te treffen tegen het land.

Rusland steunt het Assad-regime openlijk met de verkoop van wapens en munitie aan de Syrische president.

President Obama. Beeld ap
President Obama.Beeld ap

Arabische ambtenaren
Verschillende hoge ambtenaren uit de Arabische wereld hebben vandaag China opgeroepen meer invloed aan te wenden om een einde te maken aan het geweld in Syrië.

'We respecteren de moeite die China al getroost heeft om een oplossing te vinden voor het conflict', zei Sheik Sabah Khaled al-Sabah, minister van Buitenlandse Zaken van Kuweit, vandaag op een top in Tunesië tussen Arabische landen en China. 'Maar we hopen dat het land zijn inzet wil verdubbelen om het onophoudelijke geweld te stoppen en meer druk uit te oefenen op de Syrische overheid om Annans plan te respecteren', voegde de minister er nog aan toe.

Koning Abdullah II
De koning van Jordanië heeft vandaag in een gesprek met Kofi Annan benadrukt een vreedzame oplossing te willen zoeken voor Syrië. Koning Abdullah II en Annan hadden vanmiddag een overleg over de situatie in het land achter gesloten deuren.

Een woordvoerder van het paleis zei dat Abdullah de nadruk had gelegd dat een oplossing de 'eenheid van het Syrische volk' moest beschermen en de veiligheid en stabiliteit in het land moet herstellen en een einde moet maken aan het bloedvergieten. Hoe dat moest gebeuren, kon de woordvoerder niet zeggen.

Annan bij het begin van het gesprek met koning Abdullah II. Beeld reuters
Annan bij het begin van het gesprek met koning Abdullah II.Beeld reuters

Aanval Houla
Ook vandaag werd het gehucht Houla aangevallen door het Syrische leger. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités gezegd. Bij de beschietingen met machinegeweren en mortieren is ten minste één persoon om het leven gekomen.

Inwoners van Houla, een gebied van onderling verbonden verarmde plattelandsdorpjes, namen de benen naar omliggende dorpen en stadjes uit vrees voor een nieuwe slachting.

VN-waarnemers tellen de lijken van de slachtoffers in Houla van het bloedbad van afgelopen vrijdag. Beeld ANP
VN-waarnemers tellen de lijken van de slachtoffers in Houla van het bloedbad van afgelopen vrijdag.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden