Cijfers bij het nieuwsUitbreiding Navo

Navo-landen hebben al 325 duizend militairen op Europese oostflank, nieuwkomers zijn relatief klein

De door Navo-baas Jens Stoltenberg gewenste uitbreiding van de alliantie kan de troepenmacht in Oost-Europa versterken. Deze is overigens al aanzienlijk. Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten.

Sjors Hofstede
Een Navo-oefening in noordwest Polen.  Beeld ANP / EPA
Een Navo-oefening in noordwest Polen.Beeld ANP / EPA

Al 325 duizend militairen van Navo-landen in Oost-Europa, 40 duizend onder bevel van alliantie

Met de eventuele uitbreiding van het aantal Navo-eenheden kan de huidige legermacht van 325 duizend militairen op de Europese oostflank verder worden versterkt. Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de Navo, wil dat volgend jaar 300 duizend militairen continu klaarstaan om onder bevel van de alliantie te kunnen ingrijpen.

Navo-landen dicht bij Rusland en Oekraïne, zoals Polen en Roemenië, hebben er momenteel zo’n 300 duizend eigen militairen gestationeerd. Ook zijn er 25 duizend soldaten van Navo-bondgenoten aanwezig. Van al deze militairen staan er 40 duizend onder bevel van de Navo.

De extra Navo-militairen die Stoltenberg paraat wil hebben, kunnen ook gestationeerd zijn in hun thuisland en dan zijn toegewezen aan gebieden waar ze snel moeten kunnen ingrijpen. Het plan moet nog worden goedgekeurd en uitgewerkt. Gezien de directe aanleiding voor de versterking, de Russische invasie, is het aannemelijk dat het aantal manschappen aan de Europese oostflank zal toenemen. De 40 duizend soldaten onder Navo-bevel betekenen een vertienvoudiging ten opzichte van oktober 2021.

null Beeld

Nieuwkomers Finland en Zweden zijn betrekkelijk klein als legermacht

Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo’n 3,5 miljoen militairen.

Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht. In Finland is deze nooit afgeschaft. Daar ken men na afloop ook nog opfristrainingen, zodat het land, in elk geval op papier, 900 duizend reservisten telt.

Finland en Zweden besteden doorgaans relatief weinig geld aan hun leger. De Navo vraagt leden om 2 procent van het bruto binnenlands product hiervoor opzij te zetten. Finland deed dit vorig jaar voor het eerst, Zweden voor het laatst in 1994.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden