NAVO herziet samenwerking Moskou

De NAVO gaat de samenwerking met Rusland volledig herzien. De samenwerking met Oekraïne daarentegen wordt geïntensiveerd. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft dit woensdag meegedeeld.

AMSTERDAM - Rasmussen sprak in Brussel na afloop van het overleg van het bondgenootschap over de crisis in Oekraïne. Ook de Russische ambassadeur bij de NAVO, Aleksandr Groesjko, was daarbij aanwezig.


De planning voor een gezamenlijke operatie van de NAVO en Rusland is stopgezet. De Russen zouden bescherming bieden aan het Amerikaanse schip Cape Ray, dat chemische wapens uit Syrië gaat vernietigen. Ook zullen NAVO-functionarissen tot nader order niet langer met hun Russische tegenhangers praten. Op politiek niveau wordt het overleg met Moskou voortgezet, zei Rasmussen.


De VS vergroten de activiteiten van hun luchtmacht in Oost-Europa als antwoord op de crisis op de Krim. Minister van Defensie Chuck Hagel zei woensdag dat gezamenlijke oefeningen met de Poolse luchtmacht worden uitgebreid. Ook wordt de aanwezigheid van de Amerikaanse luchtmacht in de Baltische staten meer dan verdubbeld.


De internationale diplomatie rond Oekraïne liep gisteren verder averij op doordat de VN-gezant voor Oekraïne, de Nederlander Robert Serry, zijn bezoek aan de Krim moest afbreken nadat hij door gewapende mannen was tegengehouden.


'Iemand die zich niet identificeerde, zei dat hij opdracht had mij terug te brengen naar het vliegveld', vertelde de Nederlandse diplomaat tegenover een ITV-ploeg die bij hem was.


Serry, die door VN-chef Ban Ki-moon naar de Krim was gestuurd, zocht zijn toevlucht in een café. Buiten vormde zich een menigte pro-Russische betogers, die tegen zijn bezoek protesteerde. Serry, die begin jaren negentig de Nederlandse ambassadeur in Kiev was, besloot zijn missie af te breken. Gisteravond kwam hij aan in Istanbul.


In de oostelijke stad Donetsk lieten pro-Russische betogers ook van zich horen, zo meldt onze verslaggever ter plekke, Bert Lanting. Voorstanders van aansluiting van het industriegebied bij Rusland bestormden 's middags het gebouw van het provinciebestuur, waaruit ze eerder door de politie waren verwijderd. Onder leiding van de zelfbenoemde gouverneur van Donetsk, Pavel Goebarev, wisten de betogers het gebouw binnen te dringen.


De spanning in de stad liep verder op toen de menigte tegen de avond optrok naar het Leninplein, waar Oekraiense demonstranten een tegenbetoging hadden georganiseerd.


Hoewel de oproerpolitie trachtte de kampen uit elkaar te houden, liepen de betogingen uit op geweld. De pro-Russische betogers bekogelden de voornamelijk jonge Oekraïners, die 'Donetsk is niet Rusland!' en 'Donetsk wil geen oorlog' riepen, met eieren en flessen.


Toen de Oekraïense betogers hun demonstratie afbliezen, vielen de pro-Russische betogers hen aan. Honderden Russen stormden achter de afdruipende Oekraïners aan en bewerkten hen met stokken. Bij de klopjacht vielen enkele gewonden. Uiteindelijk moest de oproerpolitie enkele politiebussen laten komen om de achtergebleven demonstranten, die door honderden Russen werden belaagd, in veiligheid te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.