NAVO-flitsmacht met Nederlanders naar Polen

De nieuwe NAVO-flitsmacht, waaraan Nederland meedoet, gaat eind mei/begin juni oefenen. De militairen moeten naar Polen. Het is de eerste test om te kijken hoe snel de troepenmacht kan oprukken. In april is een paraatheidsoefening waarbij nog geen militairen worden verplaatst.

redactie
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg Beeld BELGA
Secretaris-generaal van de NAVO Jens StoltenbergBeeld BELGA

Dat is vandaag van hooggeplaatste diplomaten in Brussel vernomen. Behalve Nederland zijn Duitsland en Noorwegen bij de flitsmacht betrokken. Aan de oefening richting Polen doen naar verwachting 500 tot 800 manschappen mee, onder wie enkele honderden Nederlanders.

De NAVO besloot vorig jaar tot de oprichting van een flitsmacht zodat de militaire alliantie binnen enkele dagen een NAVO-bondgenoot te hulp kan schieten. Nederland, Noorwegen en Duitsland besloten een voorlopige macht op te zetten om ervaring op te doen. In noodgevallen moet deze interim-macht echter meteen inzetbaar zijn.

De ministers van Defensie van de 28 NAVO-lidstaten buigen zich donderdag in Brussel over het concept van de nieuwe flitsmacht. Minister Jeanine Hennis en haar Duitse en Noorse collega zullen hun plannen verder uit de doeken doen.

Reactie op Rusland

De flitsmacht, die volgend jaar operationeel zou kunnen zijn, is een reactie op de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne. NAVO-bondgenoten in de regio voelen zich bedreigd door Moskou.

De militaire alliantie gaat in zes Oost-Europese NAVO-landen ook steunpunten opzetten om haar zichtbaarheid te vergroten en de Russen af te schrikken. Het gaat om zogenoemde integratie-eenheden van veertig officieren, twintig uit het gastland en twintig uit andere NAVO-landen. Zij bereiden bijvoorbeeld de komst voor van buitenlandse NAVO-militairen die komen oefenen.

Alexander Vershbow in Georgië Beeld afp
Alexander Vershbow in GeorgiëBeeld afp

Trainingscentrum in Georgië

Vorige week kondigde plaatsvervangend NAVO-chef Alexander Vershbow aan dat de NAVO dit jaar nog een nieuw trainingscentrum wil openen in Georgië. Ook dat besluit zal naar verwachting niet goed vallen in Rusland. De regering van president Vladimir Poetin is bezorgd over uitbreidingen van de NAVO-invloed in landen die tot het einde van de Sovjetunie onder controle van Moskou vielen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden