NAVO en Rusland zij aan zij bij terreur

De NAVO en Rusland hebben afgesproken nauwer te gaan samenwerken bij de bestrijding van het terrorisme. De twee partijen kwamen dat dinsdag overeen tijdens een speciale bijeenkomst over de bloedige terreuractie in Beslan en de bomaanslagen op twee vliegtuigen....

Van onze verslaggevers

In een verklaring noemde de NAVO de terreuracties 'barbaars'. Volgens het bondgenootschap vormen ze een bedreiging voor de 'gemeenschappelijke veiligheid en de democratische waarden die wij delen'. 'Er is geen enkele zaak die deze daden kan rechtvaardigen. Het terrorisme heeft opnieuw laten zien dat het geen grenzen kent, noch religieuze of morele regels', aldus de verklaring.

De speciale bijeenkomst van de NAVO-Rusland Raad begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de terreuracties. Volgens een zegsman bij de NAVO zijn er geen concrete plannen besproken, maar zijn de twee partijen wel overeengekomen een extra impuls te geven aan de samenwerking op het gebied van terreurbestrijding.

De NAVO en Rusland wisselen al informatie uit op dat gebied en werken ook samen bij het opstellen van dreigingsanalyses. Verder houden zij van tijd tot tijd gezamenlijke oefeningen. In juni voerden de twee partijen een oefening uit bij Kaliningrad, waarbij de kaping van een schip werd gesimuleerd.

De Russische vertegenwoordiger bij de NAVO sprak zijn dank uit voor de solidariteitsbetuiging en de hulp die verscheidene NAVO-landen na de terreuractie in Beslan hebben verleend.

Afgelopen weekeinde reageerde Rusland nog furieus op berichten dat minister Bot van Buitenlandse Zaken op een vergadering van de EU-ministers om opheldering had gevraagd over de wijze waarop Moskou de gijzelingsactie had afgehandeld. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov betitelde Bots oproep als 'lasterlijk'.

Later zei minister Bot dat hij het woord opheldering nooit had gebruikt en dat er sprake was van 'een misverstand' aan Russische zijde. De kwestie kwam op de bijeenkomst van de NAVO en Rusland niet ter sprake.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft zijn Russische collega Lavrov maandag een brief gestuurd waarin hij wel degelijk om opheldering vraagt over het gijzeldrama in Noord-Ossetië, zij het over de oorzaken ervan. 'Niet om te veroordelen, maar om van te leren', laat de minister weten.

Minister Bot stelt, als tijdelijk EU-voorzitter, in zijn brief dat samenwerking geboden is in de strijd tegen terrorisme. Een goede uitwisseling van informatie is daarbij noodzakelijk. Bot wil dan ook graag weten wie de gijzelaars waren in de school in Beslan en hoe de Russische veiligheidsdiensten de zaak hebben aangepakt.

Bot heeft in het weekeinde vergeefs geprobeerd zijn Russische collega telefonisch te bereiken om de ergernis weg te nemen over Bots eerder uitlatingen. Omdat minister Lavrov niet bereikbaar was, besloot Bot maandag de brief te schrijven. Lavrov heeft nog niet geantwoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden