NAVO en Rusland naderen compromis

Er lijkt een doorbraak op komst in het diplomatieke overleg over de oorlog in Kosovo. De ministers van Buitenlandse Zaken van de G-8, de acht belangrijkste landen, proberen het vandaag in Bonn eens te worden over de stationering van een internationale troepenmacht in de Servische provincie....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Diplomaten in Brussel toonden zich voorzichtig optimistisch dat de NAVO vandaag met Rusland tot een akkoord kan komen over een resolutie van de Veiligheidsraad. 'Er is een vergroot uitzicht op een overeenstemming', zei NAVO-woordvoerder Jamie Shea gisteren. Hij bevestigde een uitspraak van VN-secretaris-generaal Annan dat er een consensus is over een internationale gewapende troepenmacht in Kosovo.

President Clinton, gisteren begonnen met een tweedaags bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, Amerikaanse troepen in Duitsland en EU-voorzitter Schröder in Bonn, bood ook een opening. Volgens hem valt over alles te praten, behalve over de terugkeer van de vluchtelingen. 'Wat er ook onderhandelbaar is, dat nu juist niet', zei hij. Tot nog toe had de NAVO vijf onbespreekbare eisen. En Shea zei later: 'De NAVO wil flexibel zijn in de uitwerking en de invulling van onze eisen, maar wij zijn standvastig in onze principes.'

Het ziet er bovendien naar uit dat de twee Joegoslavische militairen in Amerikaanse krijgsgevangenschap binnenkort worden vrijgelaten. Volgens minister Cohen van Defensie worden de twee nu onderzocht door het Rode Kruis, maar hij voorziet geen obstakels voor hun vrijlating, zei hij gisteren.

Vandaag moet op de Petersberg nabij Bonn vooral gepraat worden over de samenstelling van de internationale troepenmacht in Kosovo. De Russen hebben zich er inmiddels bij neergelegd dat die troepenmacht er met of zonder instemming van de Joegoslavische president Milosevic zal komen. Maar Rusland en de NAVO verschillen van mening over de vraag onder welke omstandigheden die troepenmacht in actie mag komen, de zogeheten rules of engagement.

De NAVO staat bovendien op het standpunt dat de alliantie de kern dient te vormen van de troepenmacht, terwijl de Russen zeggen dat lichtbewapende neutralen de hoofdmoot moeten uitmaken van het leger. Daarmee zouden zij Milosevic' wensen verwoorden. Hooguit zou de Joegoslavische president willen instemmen met de aanwezigheid van soldaten uit NAVO-landen die niet op grote schaal aan de huidige luchtaanvallen deelnemen: Griekenland, Portugal en Noorwegen.

Volgens hoge NAVO-diplomaten is Rusland feitelijk al door de bocht. 'De Russen hebben hooguit nog wat tijd nodig om het aan hun eigen volk te verkopen', zegt een diplomaat. Hij noemt het tekenend dat de Russen nog geen olietanker naar Servië hebben gestuurd sinds de NAVO op haar top in Washington, vorige week, opriep tot een olie-embargo.

Volgens een hoge Amerikaanse functionaris is er grote vooruitgang in de discussies met Rusland. 'Moskou ziet inmiddels ook in dat het Milosevic moet loslaten', zei hij. 'Het contact met het Westen is voor de Russen belangrijker dan het ondersteunen van een boeman in de Balkan.'

De NAVO verhoogt ook de militaire druk op Milosevic. Verschillende bronnen liepen gisteren vooruit op de voorbereiding van de stationering van de grondtroepen in Kosovo. Tot nog toe ging de alliantie uit van 28 duizend man, maar nu wordt gesproken over een legermacht van 60 duizend man. Officieel heet het dat deze soldaten nodig zijn voor de veilige terugkeer van de vluchtelingen, maar zij kunnen ook worden ingezet voor een grondoffensief tegen de Serviërs in Kosovo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden