NAVO en Moskou leggen conflict over KFOR bij

Rusland en de NAVO hebben maandag overeenstemming bereikt over de Russische bijdrage aan de internationale vredesmacht in Kosovo (KFOR). Daarmee is de impasse doorbroken en de weg vrijgemaakt voor de stationering van meer Russische troepen in Kosovo....

ReutersAFP en AP

NAVO-opperbevelhebber Clark maakte maandag bekend dat de Russen troepenversterkingen kunnen gaan overvliegen naar Pristina. 'Er zijn geen militaire obstakels meer', aldus Clark.

Zondag verhinderde de NAVO nog dat Russische militaire transporttoestellen naar Kosovo konden vliegen door lidstaat Hongarije, en Bulgarije en Roemenië, die aspirant-lid van de NAVO zijn, onder druk te zetten hun luchtruim niet voor de Russen open te stellen. De NAVO hield de komst van meer Russische troepen tegen omdat de Russen hadden geprobeerd hun invloedssfeer uit te breiden naar de Italiaanse sector in Kosovo.

Clark zei dat alle problemen rond de stationering van Russische troepen in Kosovo tijdens het spoedoverleg in Moskou bevredigend zijn opgelost. Er zitten al tweehonderd Russen op het vliegveld van Pristina.

De Russen zullen 3600 militairen in Kosovo stationeren plus zestien verbindingsofficieren. De Russische militairen zullen gaan patrouilleren in drie sectoren: de Amerikaanse, de Duits/Nederlandse en de Franse. Van de 3600 militairen worden er 750 op het vliegveld Slatina bij Pristina gestationeerd en het vliegveld krijgt een Russische commandant. De vluchten van en naar het vliegveld vallen onder NAVO-controle. Clark zei dat de Russen, net als in Bosnië, hun eigen commandostructuur hebben en net als bij SFOR in Bosnië, vertegenwoordigers zullen hebben bij het NAVO-opperbevel over KFOR. Als bepaalde opdrachten in het kader van KFOR-activiteiten in strijd zijn met de Russische wetgeving - zoals het arresteren van verdachten van oorlogsmisdaden - hoeven de Russen de instructies van de NAVO niet op te volgen, zei Clark. Uit de verklaringen in Brussel en Moskou wordt niet precies duidelijk hoe de Russen de facto gaan opereren in Kosovo.

Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie zullen de eerste troepen waarschijnlijk vandaag al naar Kosovo worden overgevlogen.

Serviërs demonstreren

In de Zuid-Servische industriestad Leskovac hebben maandag meer dan twintigduizend personen gedemonstreerd tegen het bewind van de Joegoslavische president Milosevic. Zij scandeerden slogans als 'Slobo, hoepel op!' en 'Wij willen verandering', aldus het Joegoslavische persbureau Beta. Het was de tweede na-oorlogse demonstratie tegen Milosevic. Afgelopen dinsdag gingen in Cacak ongeveer tienduizend tegenstanders van zijn bewind de straat op. Aan de demonstratie in Leskovac namen naast de oppositie ook ontevreden reservisten uit het Joegoslavische leger deel.

De Grave in Kosovo

De Nederlandse minister van Defensie De Grave brengt vandaag een bezoek aan de Nederlandse KFOR-militairen in het zuiden van Kosovo. De bewindsman zal de Gele Rijders opzoeken in Orahovac.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden