NAVO-chef wil 'einde Afghaanse oorlog'

Nieuwe secretaris-generaal NAVO Rasmussen noemt beëindiging strijd prioriteit...

AP

BRUSSEL De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, de voormalige Deense premier Anders Fogh Rasmussen, heeft de beëindiging van de oorlog in Afghanistan als een van zijn topprioriteiten genoemd.

Dit zei Rasmussen, die maandag Jaap de Hoop Scheffer opvolgde, op zijn eerste dag in het NAVO-hoofdkwartier. Hij noemde ook de verbetering van de banden met Rusland en uitbreiding van de samenwerking met gematigde landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, als prioriteiten.

De Deen benadrukte dat er in Afghanistan veel op het spel staat: voor de Afghanen, voor de internationale gemeenschap en voor de NAVO. Hij wilde zich echter niet vastleggen op een tijdsbestek voor de NAVO-bemoeienis. ‘Wij zullen de Afghanen ondersteunen zo lang als nodig is’, zei hij.

Voor de stabilisering van het door burgeroorlogen verwoeste land moet de wederopbouw volgens hem voorrang krijgen. Samenwerking met de VN, de Europese Unie en hulporganisaties is daarvoor noodzakelijk.

De nieuwe secretaris-generaal benadrukte verder dat de NAVO ‘een waarachtig strategisch partnerschap’ met Rusland wil ontwikkelen. Rasmussen: ‘Er is duidelijk ruimte om samen te werken op het gebied van terreurbestrijding, Afghanistan, contraproliferatie, piratenbestrijding en vele andere terreinen.’

Hij zei wel dat de NAVO blijft verlangen dat Rusland de territoriale integriteit van zijn buurlanden eerbiedigt. ‘Maar wij kunnen die terreinen van onenigheid niet de hele verstandhouding laten vergiftigen’, aldus de oud-premier.

Rasmussen zei dat de 14 duizend man sterke NAVO-troepenmacht in Kosovo de komende jaren gereduceerd en mogelijk zelfs geheel kan worden teruggetrokken. De suggestie dat hierdoor meer Europese troepen beschikbaar zouden komen voor inzet in Afghanistan, wees hij echter van de hand.

Over de strijd tegen piraten, zei de NAVO-topman dat het bondgenootschap er naar moet streven om permanent schepen in de Golf van Aden te stationeren als bescherming tegen piraten uit Somalië. Rasmussen maakte de benoeming bekend van de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright tot hoofd van een werkgroep die een nieuw strategisch concept voor de NAVO moet opstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden