NAVO-chef: doe mee in Afghanistan

De NAVO wil dat Nederland deelneemt aan een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft woensdag die oproep gedaan. 'Ik hoop dat Nederland meedoet, het land heeft al veel ervaring', zei hij op een persconferentie, doelend op de training van politiemensen in de provincie Kunduz.

VAN ONZE VERSLAGGEVER THEO KOELÉ

BRUSSEL - Nederland is volgens VVD-minister van Defensie Jeanine Hennis nog niet aan een beslissing toe.

Zij en haar NAVO-collega's stelden gisteren op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel wel in grote lijnen vast hoe een nieuwe missie eruit moet zien na 2014, wanneer de internationale stabilisatiemacht ISAF zal zijn vertrokken uit Afghanistan. Het gaat om een veel kleinere operatie dan de huidige. Zónder gevechtstaken, beklemtoonde Rasmussen. De missie richt zich op het hogere echelon van het Afghaanse leger en de politie en wordt in NAVO-jargon samengevat als TAA: training, advisering en assistentie.

Volgens de Amerikaanse minister Chuck Hagel zal zijn land verreweg het grootste deel van de troepenmacht leveren. Hij prees Duitsland en Italië die zich naast de VS bereid hebben getoond een leidende rol te spelen. Turkije overweegt dat ook te doen.

Het is niet duidelijk hoeveel troepen NAVO-lidstaten en andere landen die in Afghanistan actief zijn vanaf 2015 zullen leveren, noch voor hoe lang. Volgens Hagel onderzoeken commandanten de komende maanden de behoefte aan militair personeel, zowel trainers als hun beveiligers. Eerder dit jaar werd van Amerikaanse zijde gesproken over acht- tot twaalfduizend man.

Ook Duitsland zou graag zien dat Nederland meedoet. Nederland en Duitsland werken intensief samen in Kunduz. Minister Hennis hield zich bij de NAVO op de vlakte.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden