NAVO bestookt doelen in Sirte

Britse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag met precisiebombardementen een grote bunker van Kadhafi bestookt in de stad Sirte, zijn geboorteplaats. In de bunker was een commandocentrum van Kadhafi gevestigd. De Britten hebben geen aanwijzingen dat de 69-jarige Libische kolonel zich zelf in de bunker schuilhield.

AMSTERDAM - Volgens de Britse minister van Defensie Liam Fox zijn de aanvallen op de bunker uitgevoerd om te bereiken dat Kadhafi en zijn aanhangers 'niet de capaciteit hebben om de oorlog tegen de eigen mensen voort te zetten'.

De Libische rebellen zijn inmiddels bezig met het opbouwen van een troepenmacht in Bin Jawad, op zo'n 100 kilometer van Sirte. Vanuit Bin Jawad willen de rebellen oprukken naar die stad, die nog steeds in handen is van aanhangers van Kadhafi. De tegenstanders van de verdreven dictator denken dat ze drie à vier dagen nodig hebben om de weg naar Sirte in handen te krijgen.

De Nationale Overgangsraad (NTC), die zijn activiteiten heeft verplaatst naar Tripoli, is intussen bezig met het verwerven van steeds meer internationale erkenning. Nederland beschouwt de NTC niet meer alleen als de enige vertegenwoordiger van het volk, maar ook van de staat Libië.

Uit documenten die de Nationale Overgangsraad in Tripoli heeft gevonden, zou blijken dat Kadhafi 'duidelijke en precieze bevelen' heeft gegeven om het Italiaanse eilandje Lampedusa om te vormen tot een 'hel' door het te overspoelen met Afrikaanse migranten. De documenten zijn overgedragen aan de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini. Kadhafi zou Italië hebben willen straffen voor zijn medewerking aan de NAVO-operaties tegen zijn regime. Frattini wil dat Kadhafi ook voor dit plan terechtstaat bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Volgens Frattini kan het plan worden getypeerd als misdaad tegen de mensheid, omdat 'duizenden vluchtelingen op zee zijn gestorven'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden