NAVO bereidt missie in Macedonië voor

De NAVO heeft dit weekeinde in Macedonië de eerste voorbereidingen getroffen voor de operatie Essential Harvest. Deze missie, waarbij 3500 soldaten betrokken zijn, moet toezien op de vrijwillige ontwapening van de etnisch Albanese rebellen in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek....

De NAVO-opperbevelhebber voor Europa, de Amerikaan Joseph Ralston, wordt vandaag in Skopje verwacht. Zijn bevindingen zijn cruciaal voor een definitief besluit van de alliantie. De politiek leider van de Albanese rebellen in Macedonië, Ali Ahmeti, heeft zondag toegezegd dat zijn organisatie haar wapens aan de NAVO zal overdragen.

Hij zei dat tijdens een persconferentie in Sipkovica in het noordwesten van de Balkanstaat. Sipkovica, in de heuvels bij Tetovo, geldt als bolwerk van de UCK. De NAVO reageerde tevreden op de uitlating van Ahmeti, maar ze tekende aan de wapenstilstand nu ook echt duurzaam moet blijken.

'Wat het UCK betreft, zullen er geen problemen zijn, alle strijders zullen hun wapens overdragen', verzekerde Ahmeti, omringd door vlaggen van Albanië, de Verenigde Staten, de NAVO en de Europese Unie. De opmerkingen van Ahmeti ten spijt, kwamen er toch berichten uit Macedonië over beschietingen over en weer. Gisteravond beschoten het Macedonische leger en de Albanese rebellen elkaar bij het dorp Neprosteno en bij Poroj.

Het UCK tekende eerder een akkoord met de NAVO over ontwapening. Daarmee werd aan een belangrijke voorwaarde van het bondgenootschap voor het eventueel sturen van een vredesmacht voldaan.

Van de kant van de Slavische Macedoniërs was er in het weekeinde geen onverdeeld enthousiasme over NAVO-interventie. Nationalistische betogers in Macedonië hielden zondag voor de tweede achtereenvolgende dag de grensovergang Blace met Kosovo bezet. Daardoor kunnen NAVO-voertuigen de grens niet over. De NAVO heeft de Macedonische autoriteiten opgeroepen een einde te maken aan de blokkade van deze weg.

Een organisatie die zich het Wereldcongres van Slavische Macedoniërs noemt heeft de actie georganiseerd. Zij eist dat de Albanese rebellen alle ontvoerde Macedoniërs vrijlaten. Bovendien moeten alle wegen weer berijdbaar zijn, alle mijnen worden gemarkeerd en dienen alle Slavische Macedoniërs die door de Albanezen uit hun woongebied zijn verdreven, naar hun dorp en stad te kunnen terugkeren.

Een klein contingent NAVO-troepen is in Macedonië om te bepalen of het wankele staakt-het-vuren stabiel genoeg is om een grotere legermacht in te zetten om de rebellen te ontwapenen. Ongeveer vierhonderd overwegend Britse kwartiermakers zijn sinds vrijdag op Macedonische bodem.

De Britse commandant maakte opnieuw duidelijk dat zowel de Albanese minderheid als de meerderheid van Slavische Macedoniërs daadwerkelijk moeten meewerken, wil de missie, waaraan ook 250 Nederlanders meedoen, succesvol zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden