NAVO beheert grensposten

De NAVO-macht KFOR heeft de controle over de twee grensposten in het noorden van Kosovo donderdag overgenomen. Dat gebeurde nadat gemaskerde Serviërs een van de grensposten woensdagavond in brand hadden gestoken, uit wraak voor een Kosovaarse politieactie. De situatie bleef gespannen.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De NAVO bemant nu de grensposten van Jarinje en Brnjak, die op de grens tussen Kosovo en Servië liggen. Omdat de grensposten zwaar beschadigd zijn, werden donderdag alleen kleine auto's doorgelaten. Elk voertuig werd onderzocht op wapens.

De VN-Veiligheidsraad kwam donderdagavond (Amerikaanse tijd) bijeen om te overleggen over Kosovo. EU-buitenlandchef Catherine Ashton waarschuwde de Servische en Kosovaarse staatshoofden Boris Tadic en Hashim Thaci dat geweld niet zal worden getolereerd.

Het slepende conflict tussen de Serviërs en Kosovo, dat in 2008 zijn onafhankelijkheid uitriep, escaleerde de afgelopen dagen razendsnel. Aanleiding voor die escalatie was de poging van de Kosovaarse politie de controle over de grensposten over te nemen. Sinds de Kosovaarse onafhankelijkheid worden die bemand door Servische agenten, die niet naar de regering in Pristina luisteren.

Servië erkent de onafhankelijkheid van Kosovo niet, en de Serviërs in Noord-Kosovo onttrekken zich aan het gezag van Pristina. Ze gebruiken Servische nummerplaten, telefoonnummers en lespakketten, en richten zich op de overheid in Belgrado. Met de aanval van de Kosovaarse politie wilde Pristina zijn gezag in Noord-Kosovo weer versterken.

Dat mislukte grandioos. Na enkele dagen van verwarring vielen tientallen Serviërs woensdagavond de grenspost van Jarinje aan met molotovcocktails. De douanegebouwen werden tot de grond toe afgebrand. Servische burgers blokkeren nu ook de wegen in Noord-Kosovo naar de grensposten.

Met de NAVO-interventie keerde de rust donderdag terug. Verscheidende Servische politici keurden het Servische geweld aan de grens af. 'De gewelddadige acties van hooligans schaden de belangen van de Servische burgers', zei president Tadic. De Kosovaarse president Thaci gooide echter olie op het vuur door de Servische autoriteiten ervan te beschuldigen achter de aanval te zitten.

Donderdag werden drie Serviërs in het zuiden van Kosovo slachtoffer van geweld. Hoewel niet duidelijk is of dit geweld etnisch gemotiveerd was, werden de incidenten in de lokale media onmiddellijk aan het grensconflict gekoppeld.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden