NAVO-baas: wereld moet reageren op gebruik gifgas

De internationale gemeenschap moet reageren nu het erop lijkt dat Syrië chemische wapens heeft gebruikt. Die oproep deed NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen maandag tijdens zijn maandelijkse persconferentie. 'Het gebruik van chemische wapens mag niet worden genegeerd.'

'Ik heb concrete informatie gekregen, maar zonder de details te geven, kan ik zeggen dat ik persoonlijk overtuigd ben', aldus Rasmussen. 'Het is mijn vaste overtuiging dat de internationale gemeenschap moet reageren. Anders sturen we dictators over de hele wereld het signaal dat zij chemische wapens kunnen gebruiken zonder reactie.' Hoe de internationale gemeenschap moet reageren, hangt af van de beslissing van de individuele landen, aldus de NAVO-secretaris-generaal.

Rasmussen ziet geen verdere, actieve rol voor de NAVO, zo verklaarde hij. De NAVO ondersteunt de aangesloten landen, waaronder Nederland, door beschikbaar te zijn voor consultatie. Daarnaast ondersteunt de NAVO bondgenoot Turkije, waarbij onder meer Nederlandse Patriot-raketten de Turkse stad Adana en haar bevolking beschermen tegen aanvallen met raketten uit Syrië.

Als er militair zal worden ingegrepen, dan voorziet Rasmussen 'een erg korte, doelgerichte operatie'. Militair ingrijpen is echter geen oplossing voor de lange termijn in Syrië, onderstreepte Rasmussen. Er zal naar een politieke oplossing moeten worden gezocht.

Franse inlichtingen
In Frankrijk, waar de regering-Hollande heeft aangedrongen op een militaire strafexpeditie tegen Syrië, krijgen enkele parlementsleden maandag inzage in een Frans inlichtingenrapport over chemische wapens in Syrië. Het rapport van vier pagina's van de algemene en militaire inlichtingendiensten DGSE en DRM moet volgens het Franse dagblad Le Monde het oordeel van de Amerikaanse en Franse regering staven dat het Syrische regime de hand had in de vermoedelijke gifgasaanval van 21 augustus.

Het grootste deel van het rapport is gewijd aan een overzicht van het arsenaal aan onder meer mosterdgas en de zenuwgassen VX en sarin dat Syrië bezit, schrijft Le Monde. Het zou echter ook bewijs bevatten voor de schuld van de Syrische regering aan de aanval. Het bewind van de Syrische president Bashar Assad zou gifgas hebben ingezet om ineens een grote klap uit te delen en de oppositie de stuipen op het lijf te jagen.

Maandagochtend werd duidelijk dat Hollande de kwestie van ingrijpen in Syrië niet aan het Franse parlement gaat voorleggen, zoals in Amerika en Groot-Brittannië wel het geval is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden