NAVO-baas roept op tot versterking defensie

De lidstaten van de NAVO moeten hun defensie-uitgaven vergroten omdat er meer potentiële dreigingen zijn. Die oproep deed secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg maandag tijdens een toespraak in Brussel. Volgens Stoltenberg voldoen op dit moment slechts vijf lidstaten aan de streefnorm van 2 procent van het nationaal inkomen.

Silke Spierings
Stoltenberg houdt vorige week een toespraak in Swietoszow, Polen nadat hij oefeningen van de nieuwe flitsmacht heeft bekeken. Beeld epa
Stoltenberg houdt vorige week een toespraak in Swietoszow, Polen nadat hij oefeningen van de nieuwe flitsmacht heeft bekeken.Beeld epa

Stoltenberg blikte met zijn toespraak vooruit op de bijeenkomst van woensdag en donderdag waarin alle ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten bijeenkomen. Onderwerp van de bijeenkomst zijn de bedreigingen waarmee de NAVO-lidstaten worden geconfronteerd.

Alleen Estland, Griekenland, Polen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten behalen de norm van 2 procent van het nationaal inkomen. Nederland presteert met 1,2 procent gemiddeld. De NAVO-baas presenteerde de cijfers over 2014 en daarnaast de verwachtingen over 2015. De huidige verwachting is dat het totale NAVO-budget in 2015 daalt met 1,5 procent, zo waarschuwde hij.

Geen wapenwedloop

'De NAVO zoekt geen confrontatie met Rusland. We willen geen wapenwedloop.' Lees hier meer over de toespraak die Jens Stoltenberg vorige week woensdag hield.

Dreiging uit verschillende hoeken

Stoltenberg wees op de noodzaak voor meer budget. 'Het huidige klimaat is uitdagender en complexer dan het lange tijd is geweest. We kunnen niet meer doen met minder geld.'

De dreiging waarop Stoltenberg doelt wordt veroorzaakt door conflicten in Irak, Syrië en Noord-Afrika. Daarnaast speelt ook de houding van Rusland een rol, zo gaf Stoltenberg vorige week woensdag aan in de toespraak die hield nadat hij de NAVO-troepen bezocht die op oefening zijn in Polen. Stoltenberg zei toen dat Rusland 'geweld gebruikt om grenzen in Europa te veranderen en verantwoordelijk is voor het destabiliseren van Oost-Oekraïne'.

Het budget wordt onder meer gebruikt voor de Spearhead Force die de NAVO inzet in Oost-Europa. Deze flitsmacht werd ingesteld naar aanleiding van de onrust in Oekraïne. De troepenmacht bestaat uit 5000 militairen die binnen 48 uur inzetbaar zijn langs de oostelijke grenzen van Europa.

Jens Stoltenberg. Beeld epa
Jens Stoltenberg.Beeld epa
De militairen van de flitsmacht Spearhead Force nemen deel aan een oefening in Swietoszow. Beeld epa
De militairen van de flitsmacht Spearhead Force nemen deel aan een oefening in Swietoszow.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden