'NAVO-aanvallen op Serviërs waren wel degelijk succesvol'

De NAVO is veel succesrijker geweest in haar luchtcampagne tegen Servische doelen in Kosovo dan kort na afloop van de oorlog werd aangenomen....

Clark presenteerde de resultaten van een drie maanden durend onderzoek van militaire specialisten naar de effectiviteit van de luchtacties.

Kort na het stopzetten van de aanval, op 11 juni vorig jaar, gingen berichten de wereld in dat het grootste deel van de Servische militaire apparatuur ongeschonden Kosovo had verlaten. De doelen die de NAVO had geraakt, zouden grotendeels bordkartonnen decorstukken zijn geweest.

Clark zei zich niet te willen verliezen in 'boekhouding'. 'Het gaat erom dat de strijd als geheel succesvol is geweest. De NAVO heeft deze oorlog beëindigd op háár voorwaarden.' Hij voegde daaraan toe dat een van de voornaamste doelen van de aanvallen niet in cijfers was uit te drukken.

'De bedoeling was om het de Serviërs moeilijk te maken in hun streven naar etnische zuivering in Kosovo. Dat doel is bereikt, want de Serviërs moesten hun militaire inzet beperken als gevolg van onze aanvallen.'

Een piloot die aan de missies had deelgenomen, beschreef hoe de Servische militairen constant in beweging moesten blijven als gevolg van de luchtaanvallen.

'Ze reageerden op alles. Als we de wegen bombardeerden, trokken ze zich terug in de bergen, en als we daar actief werden, verscholen ze zich in de bossen', zei de piloot.

Clark maakte ook bekend dat veel meer Serviërs in Kosovo zijn blijven wonen of ernaartoe zijn teruggekeerd dan tot nu toe was aangenomen. De meeste schattingen gingen ervan uit dat van de 200 duizend Serviërs er slechts 30 duizend in Kosovo waren gebleven. Volgens Clark echter verblijven nu nog 97 duizend Serviërs in de hoofdzakelijk door Albanezen bewoonde provincie.

De Amerikaanse NAVO-opperbevelhebber wilde niet ingaan op de controverse die is ontstaan rondom zijn bevel aan de Britse generaal Jackson, leider van de NAVO-troepen in Kosovo.

Clark beval Jackson op 12 juni het vliegveld van Pristina gewapenderhand te veroveren op het Russische contingent soldaten, dat de luchthaven bij verrassing had ingenomen. Jackson weigerde die opdracht uit te voeren. 'Ik heb het grootste respect voor generaal Jackson', was het enige dat Clark kwijt wilde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden