Navel

SHEILA SITALSING

Gisteravond kwamen de 27 regeringsleiders bijeen in Brussel voor crisisberaad, hun 26ste sinds het uitbreken van de eurocrisis. Op RTL Nieuws kon je ze zien aankomen in Brussel, handen schudden, poseren.

Dat het nieuwsbulletin beeld van over de landsgrenzen toonde, viel me reuze mee, want in de Volkskrant had ik net gelezen dat een Duitse meneer, Martin Schulz, hoofdvertegenwoordiger van het Europese volk in het Europees Parlement, na een diepgravende analyse tot de conclusie is gekomen dat onze nieuwsuitzendingen 'zo dóór en dóór Hollands' zijn en opvallend veel belangstelling tonen voor afgebrande schuren in de provincie. Maar gisteren zag ik op het Journaal dat er hordes Nederlandse verslaggevers zijn ingezet om elke stap te duiden in de vredesbesprekingen in Colombia. Dat valt niet anders uit te leggen dan als diepgravende interesse in een gruwelijk bloedig conflict in het verre buitenland, want dat ze er alleen verslag van doen omdat ze het geil vinden dat een langbenige uit Denekamp bij de terroristen zit, zou een kwalijke suggestie zijn.

Of het snel vrede wordt in Colombia, is twijfelachtig. De berichten over de vredesbesprekingen in Brussel stemden evenmin tot groot optimisme. De regeringsleiders deden een scherfvest aan, nestelden zich in een loopgraaf en riepen elkaar tussen het overgooien van granaten opgewekt toe: 'Nog van harte met de Nobelprijs voor de vrede!'

'De Europese Unie is op weg naar een mislukking', verzuchtte Martin Schulz gisteren in de Volkskrant, in hetzelfde interview waarin hij zich beklaagt over onze nieuwsvoorziening. Er waren mensen boos op Schulz, omdat hij dingen zegt als: 'Het probleem van de Nederlanders is dat ze lijden aan navelstaarderij. De eigen navel als middelpunt.'

Wat?!, bliezen wij collectief tegen onze navels. Want wij mogen graag het Europees Parlement beschimpen, maar het is natuurlijk niet te bedoeling dat het EP gaat terugschamperen. Men moet zijn plaats kennen, anders wordt het nooit wat met dat Europa.

Schulz ging ook tekeer tegen Ben Knapen, een CDA'er die de afgelopen twee jaar staatssecretaris van Buitenlandse Zaken is geweest. Knapen vindt dat het europarlement de burgers niet vertegenwoordigt. Schulz vindt dat 'hoe heet die man, Knapen?' een 'vreemde kijk op de wereld' heeft. En dat is weer de schuld van het Journaal.

De naam Knapen valt hier te lande meestal in combinatie met de woorden 'opportunistische graaier': Knapen kreeg 1,5 miljoen euro mee nadat de roofkapitalist Apax Knapens voormalige werkgever aan de rand van de afgrond had gebracht. Maar gisteren bleek hij over een onvermoede schare fans te beschikken, die op internet eisten dat die rot-Schulz met zijn rotpoten van onze rot-Knapen afblijft.

Aldus sneeuwde een essentiële opmerking van Schulz onder: de crisis ettert door omdat de regeringsleiders de macht naar zich hebben toegetrokken. Het goed functioneren van de Unie is gebaat bij sterke communautaire instituten, die ervoor waken dat de kleine landen (en Nederland is klein) worden weggespeeld door de grote.

De regeringsleiders fietsen evenwel overal doorheen. Zo belanden ze in het moeras, omdat de Brusselse onderhandelingen tussen landen een klassiek prisoners dilemma zijn: de oplossing die voor het collectief optimaal is, blijft uit omdat elke onderhandelaar voor maximaal eigen voordeel gaat. Het resultaat is dat iedereen slechter af is, zonder uitzondering.

Maar die Nobelprijs pakt niemand ons meer af.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden