Navalny naar Duitsland voor behandeling? Russische artsen willen hem niet laten gaan

Vanuit Duitsland is vrijdagochtend een vliegtuig vertrokken naar Rusland om Aleksej Navalny op te halen. Zijn behandelend artsen weigeren echter om hem te laten gaan, zo meldt The Guardian.

Redactie
Een vrouw houdt een poster omhoog waarop staat: ‘Navalny is vergiftigd’, op 20 augustus in St. Petersburg. Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Een vrouw houdt een poster omhoog waarop staat: ‘Navalny is vergiftigd’, op 20 augustus in St. Petersburg.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

De Russische oppositieleider werd donderdag met ernstige vergiftigingsverschijnselen opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in de stad Omsk, waar hij in coma ligt.

Volgens zijn behandelend artsen is de toestand van Navalny te slecht om hem te vervoeren en dus weigeren ze om hun patiënt te laten overbrengen naar Duitsland. Een uur voor het toestel dat Navalny naar Duitsland moest brengen in Rusland landde, zouden zij dit hebben verklaard. Aan boord van het vliegtuig is een team artsen, dat hem op terugweg wil behandelen.

Navalny’s woordvoerder Kira Jarmisj noemt de mogelijke weigering tot overplaatsing naar Duitsland een nieuwe aanslag op het leven van de dissident.

Opzettelijk vergiftigd

Navalny werd donderdagochtend onwel tijdens een vlucht van de Siberische stad Tomsk naar Moskou. Het vliegtuig maakte een noodlanding in Omsk, waar hij met spoed werd opgenomen. Jarmisj denkt dat hij opzettelijk vergiftigd is. Iemand zou iets in zijn thee hebben gestopt. ‘Het is het enige dat hij ’s ochtends gedronken heeft.’

Navalny zou in Tomsk geweest zijn om informatie te verzamelen voor een nieuw corruptieonderzoek. De publicaties van zijn onderzoeken naar de bezittingen van mensen in en rondom het Kremlin zijn razend populair in Rusland.

Maar dat zijn activiteiten niet zonder risico zijn, weet Navalny als geen ander. Collega Boris Nemtsov werd in 2015 op de brug voor het Kremlin doodgeschoten. Anderen zijn vergiftigd, mishandeld en opgesloten. Zelf is Navalny één keer eerder vergiftigd en talloze keren aangevallen, maar nooit was de situatie levensbedreigend.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Internationale zorgen

De nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Robert O’Brien, zegt dat het Witte Huis ‘zeer bezorgd’ is over de mogelijke vergiftiging. O’Brien verklaarde dat de zaak gevolgen kan hebben voor de Amerikaans-Russische betrekkingen.

Duitsland en Frankrijk boden donderdag medische hulp aan. Bondskanselier Angela Merkel heeft Rusland om opheldering gevraagd.

Mocht het transport vrijdag alsnog doorgaan, dan zal Navalny vrijdag aankomen in een ziekenhuis in Berlijn, waar hij verder wordt behandeld.

Lees meer over Aleksej Navalny

Een profiel door correspondent Tom Vennink: Aleksej Navalny kent geen angst, want anders durf je het niet tegen het Russische regime op te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden