nieuws

Navalny beëindigt hongerstaking na 24 dagen en krijgt medische hulp

Aleksej Navalny heeft na 24 dagen zijn hongerstaking beëindigd. Dat heeft de opgesloten Russische oppositieleider bekendgemaakt in een bericht via zijn advocaten.

Demonstranten protesteren in Moskou. Beeld REUTERS
Demonstranten protesteren in Moskou.Beeld REUTERS

Navalny schrijft in het bericht, gepubliceerd op zijn Instagram-account, dat de Russische gevangenisdienst eindelijk toestemming heeft gegeven voor medische hulp. In de afgelopen dagen is Navalny twee keer bekeken is door artsen buiten het gevangenissysteem. ‘Ze doen onderzoeken en verrichten analyses en geven mij de resultaten en conclusies.’

De draai van de autoriteiten is een overwinning voor de Russische oppositie. Deze week zetten tienduizenden Russen het Kremlin onder druk met een landelijk protest. Wereldleiders, Nobelprijswinnaars en beroemde cultuurmakers riepen president Poetin op om een arts toe te laten tot de oppositieleider. De Amerikaanse regering dreigde het Kremlin al met ‘consequenties’ als Navalny zou overlijden.

‘De leiders van het land zouden de schuld krijgen voor Navalny’s dood in de gevangenis’, zei journalist Nikolaj Svanidze vrijdag op radiozender Echo Moskvy. Ook in andere kritische media is de overheersende analyse dat het Kremlin bakzeil haalde uit vrees voor binnenlandse en buitenlandse gevolgen van Navalny’s dood.

Navalny’s oorspronkelijke eis werd niet ingewilligd. De 44-jarige oppositieleider wilde onderzoek naar hevige rugpijn en gevoelloosheid in zijn benen door zijn eigen arts, omdat hij vermoedt dat artsen uit het staatssysteem onder druk gezet kunnen worden door Russische veiligheidsdiensten. Dat gebeurde afgelopen augustus bijvoorbeeld in het ziekenhuis van Omsk, waar Navalny opgenomen werd na vergiftigd te zijn met zenuwgif.

Maar Navalny’s artsen adviseerden hem donderdag om in te stemmen met het compromis van een staatsziekenhuis, omdat hij anders ‘binnen minimale tijd’ zou overlijden. Onder andere een ‘kritisch hoog’ kaliumgehalte in zijn bloed zagen zij als een voorteken van nierfalen en hartfalen.

Moeders in hongerstaking

Een tweede reden voor Navalny om de staking te beëindigen, is het feit dat andere mensen in Rusland in hongerstaking gingen uit solidariteit met hem. Onder hen waren moeders van kinderen die omkwamen bij de gijzeling van een school in de Russische stad Beslan, waarbij 330 mensen in 2004 de dood vonden. ‘Ik moest huilen toen ik dat las’, schrijft Navalny. ‘Ik wil dat niemand lichamelijk lijden ervaart vanwege mij.’

De stopzetting van de hongerstaking zal geleidelijk gebeuren. Artsen hebben Navalny verteld dat het 24 dagen zal duren en zwaarder is dan het vasten zelf. Navalny blijft eisen bezocht te worden door zijn eigen arts.

De opluchting voor de oppositie is van korte duur. Maandag beoordeelt een Moskouse rechtbank een verzoek van het Openbaar Ministerie om Navalny’s anti-corruptieorganisatie en al zijn 37 regionale campagnebureaus als extremistisch te verklaren. Als de rechtbank het OM gelijk geeft, kunnen alle medewerkers en donateurs van Navalny’s organisatie zes jaar strafkolonie krijgen wegens medewerking aan een extremistische organisatie.

Russische rechtbanken hebben dergelijke verzoeken van het OM altijd goedgekeurd. De zaak is als staatsgeheim bestempeld en vindt daarom plaats achter gesloten deuren.

Ook draaiden de Russische autoriteiten de laatst overgebleven kritische media de duimschroeven aan. Meduza, een grote, onafhankelijke nieuwssite, werd vrijdag door de Russische mediacensor als ‘buitenlands agent’ geregistreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden