Nauwelijks plek voor docenten onder de 30, werkloosheid slaat toe

3.300 werknemers uit het onderwijs hebben in juli een WW-uitkering aangevraagd. Een explosieve toename, velen van hen zijn jonger dan 30 jaar.

Een leerling heeft een vraagBeeld anp

Jonge onderwijzers uit het basisonderwijs raken in groten getale werkloos. Door een combinatie van teruglopende leerlingen, stille bezuinigingen en doorwerkende ouderen is er voor juffen en meesters onder de 30 jaar nauwelijks plek meer. De werkloosheid in het onderwijs loopt daardoor razendsnel op.

Dit blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Vorige maand vroegen 3.312 personen uit het onderwijs een WW-uitkering aan, een toename van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Onder hen zijn 1.629 juffen en meesters uit het basisonderwijs. Tweederde is jonger dan 30.

Geen vast dienst
Jonge onderwijzers worden nauwelijks nog in vaste dienst genomen. Ze krijgen tijdelijke contracten die ophouden als de zomervakantie begint. De sector moet oppassen dat jonge onderwijzers niet afhaken als ze na het zoveelste tijdelijke contract weer in de WW belanden, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV. 'Dan gaan ze misschien andere keuzes maken en ben je ze kwijt.' Jaarlijks komen er ongeveer 5.000 onderwijzers van de pabo.

Onbekend is hoeveel van hen nu direct van de schoolbanken in de bijstand verdwijnen. Een deel van de werkloze leerkrachten kan weer - tijdelijk - aan de slag als het schooljaar is begonnen, maar desondanks loopt de werkloosheid in het onderwijs verder op: van in totaal 6.158 WW-uitkeringen in juli 2009 tot in totaal 14.714 vorige maand. Onder hen ook ondersteunend personeel als administratieve krachten, conciërges en medewerkers uit schoolkantines.

Vergrijsd
Die stijging is opmerkelijk, omdat het onderwijs de meest vergrijsde sector is. Een kwart van de onderwijzers en docenten zijn 55 jaar of ouder. Alleen al op de basisscholen zijn er 36 duizend 55-plussers. Toch zet de stijgende werkloosheid in het onderwijs zich de komende jaren voorlopig door, verwacht niet alleen het UWV maar ook onderwijsbond AOb. De tijdelijke krachten hebben volgens de woordvoerder van de AOb ook last van het feit dat onderwijzers langer doorwerken. 'De gemiddelde pensioenleeftijd is in korte tijd hard gestegen, van 60 naar 63 jaar.'

De werkloosheid in het onderwijsneemt pas rond 2017 af, verwacht het UWV. 'Dan zijn de grootste leerlingendalingen achter de rug en bereikt het aantal personen dat met pensioen gaat zijn hoogtepunt', zegt Witjes. 'In het basisonderwijs zouden zelfs tekorten kunnen ontstaan.' Ook de AOb verwacht dan tekorten.

Het UWV voelt zich overvallen door de sterke toename in juli. Normaal is augustus de absolute piekmaand.

Vandaag in de Volkskrant: 'Ik wil door met mijn leven'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden