Nauwelijks nog steun voor bestuur UvA

De raad van toezicht buigt zich over de vraag of het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nog wel aan kan blijven, nu de twee centrale medezeggenschapsraden het vertrouwen hebben opgezegd. De raad hoopt 'zo spoedig mogelijk' met een reactie te komen, liet het vandaag weten.

Een huilende vrouw tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis door de ME. Beeld anp

Volgens de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) kan het bestuur 'niet langer in deze samenstelling aanblijven'. 'De ontruiming van het Maagdenhuis was de tweede gele kaart voor dit College van Bestuur'.

Volgens de medezeggenschapsraden is het bestuur 'niet creatief genoeg geweest in het vinden van een oplossing om het Maagdenhuis terug te krijgen. Het wilde na een mislukt akkoord een stok achter de deur, maar gebruikte deze meteen om te slaan. Dat was een foute keuze en daar moeten ze verantwoordelijkheid voor nemen', aldus voorzitter van de studentenunie Noeri van den Berg.

Volgens de raden is het ondenkbaar dat de raad van toezicht deze oproep negeert. De raad, onder voorzitterschap van oud-politicus Atzo Nicolaï, buigt zich nu over de vraag of het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nog wel aan kan blijven.

In de collegezaal waar de livestream van de vergadering werd gevolgd klonk luid gejuich toen de motie werd aangenomen. Volkskrant-verslaggever Harmen Bockma, die ter plekke was: 'De actievoerende studenten zien het als een bewijs van hun gelijk dat nu ook de officiële medezeggenschapsraden zich zo kritisch hebben uitgesproken over het functioneren van het college.'

'Als je kijkt naar de formulering van de motie zoals die is aangenomen, dan lijken de raden aan te sturen op een offer van het bestuur. En dan ligt het voor de hand dat het gezicht van het college, Louise Gunning, zal moeten opstappen', zegt Bockma.

Bockma: 'Er is veelvuldig contact geweest tussen de studentenraad, de ondernemingsraad en de raad van toezicht. Het is veelzeggend dat de raad van toezicht zeer snel na de vergadering bekendmaakte spoedig met een reactie te komen'.

Het Maagdenhuis wordt opgeruimd na de ontruiming. Studenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zes weken bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit. Beeld anp

Arrestaties

De politie maakte zaterdag een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis, het bestuurspand van de Universiteit van Amsterdam. Studenten hielden dit pand zes weken bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit. De Universiteit van Amsterdam (UvA) liet het pand ontruimen na de toezegging van de bezetters het pand aan het Spui maandag te verlaten. De UvA vond dit niet voldoende garantie dat iedereen hier gevolg aan zou geven.

In de week ervoor leek het bestuur een akkoord te hebben bereikt met actiegroep De Nieuwe Universiteit, maar een dag later werden 'andere en hardere acties' aangekondigd. Hierdoor zei de UvA het vertrouwen te zijn kwijtgeraakt in de bezetters.

Bij de ontruiming werden tien actievoerders opgepakt. Zij werden beschuldigd van onder meer belediging van agenten, belemmering en het gooien van een verfbom naar een van de politiepaarden.

Vanmiddag is één van de twee actievoerders die nog vastzaten heengezonden. Een van hen zou nog vastzitten. Ze zaten in vreemdelingenbewaring omdat zij weigerden hun naam prijs te geven. De identiteit van de twee personen is inmiddels vastgesteld, liet een woordvoerder van de politie weten. Eerder in de week werden de anderen al vrijgelaten.

'Na een lange periode van onrust aan de Universiteit van Amsterdam bereikte het vertrouwen in het College van Bestuur vandaag een nieuw historisch dieptepunt. Het College van Bestuur kan niet in deze samenstelling aanblijven. De raad van toezicht wordt verzocht samen met de raden te kijken naar een oplossing', laten de studentenraden weten in een gezamenlijke verklaring. De raad van toezicht laat weten hier kennis van te hebben genomen en zich te beraden op vervolgstappen.

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.