Nauwelijks controle op medische implantaten

De controle op medische hulpmiddelen zoals borstimplantaten en kunstheupen schiet ernstig tekort. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil daarom dat artsen verplicht worden incidenten met implantaten te melden bij de fabrikant. Artsen doen dat nu vrijwel niet, waardoor het lang duurt voordat problemen aan het licht komen.

Een deel van een heupprothese (links)Beeld thinkstock

Dat blijkt uit een inspectierapport over metaal-op-metaal heupimplantaten dat dinsdag verschijnt. De inspectie wil strengere regels voor het klinisch onderzoek voordat de implantaten op de markt komen en strengere controles achteraf door fabrikanten.

De discussie over de toelating van medische hulpmiddelen werd ook gevoed door de PIP-affaire, waarin vrouwen onveilige, lekkende borstimplantaten kregen. De conclusies van de inspectie gelden dan ook voor alle implantaten: van borst- en heupimplantaten tot defibrillatoren en gynaecologische matjes voor baarmoederverzakkingen.

Metaal-op-metaal
Rond 2010 kwam naar buiten dat metaal-op-metaal kunstheupen ernstige schade kunnen veroorzaken bij patiënten. Uit de kunstheupen komen kleine metaaldeeltjes vrij die zich in het lichaam verspreiden. Ze kunnen pseudo-tumoren en ontstekingsachtige reacties veroorzaken, en botten en spieren aantasten. Bij veel patiënten moet uiteindelijk een nieuwe heup worden geplaatst.

Ruim de helft van de Nederlandse ziekenhuizen koos jarenlang voor deze kunstheupen, terwijl de problemen al in talloze artikelen waren aangekaart. In totaal kregen naar schatting 8400 patiënten zo'n heup ingebracht. Vaak gaat het om jonge patiënten; de metaal-op-metaal kunstheup werd aanvankelijk gepresenteerd als de 'sportheup'. Later werd hij ook wel de 'horrorheup' genoemd.

Heroperaties
In 2010 besloot fabrikant DePuy vanwege de vele heroperaties zijn kunstheup ASR terug te trekken. Later kwam aan het licht dat alle metaal-op-metaal kunstheupen gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

De eisen om implantaten op de Europese markt te brengen zijn nu minimaal. Fabrikanten hoeven vooraf relatief weinig medisch onderzoek te doen en achteraf is er nauwelijks controle. Soms mogen fabrikanten hun implantaat op de markt brengen door simpelweg te verwijzen naar onderzoek van een vergelijkbaar implantaat. Ook de registratie is slecht: bij problemen is nauwelijks te traceren welke patiënten welk implantaat hebben gehad.

Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden