Nauwelijks allochtonen in top van bedrijfsleven

AMSTERDAM - Tien jaar na het afschaffen van het voorkeursbeleid zijn er nauwelijks allochtonen te vinden in de top van de BV Nederland. Terwijl de opmars van vrouwen door jarenlange campagnes en door streefcijfers vaart begint te krijgen, blijft het aandeel van minderheden in het hoger management steken op hooguit 2 procent.


Dat blijkt uit gesprekken met deskundigen en uit onderzoek van de Volkskrant bij 34 grote bedrijven. Harde cijfers over het aandeel niet-westerse allochtonen in het hogere management zijn er niet. Het is voor bedrijven en organisaties wettelijk verboden bij te houden hoeveel van hun werknemers een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond hebben, om misbruik van deze gegevens te voorkomen.


Maar volgens schattingen van de twintig Nederlandse adviseurs van het werving- en selectiebureau Right Management wordt slechts 1 tot 2 procent van alle leidinggevende functies bezet door allochtonen; en dan eerder 1 procent dan 2 .Wordt alleen gekeken naar het hogere management, dan is het minder dan 1 procent, denken de adviseurs.


Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er 11,7 procent niet-westerse allochtonen in Nederland. Onder de beroepsbevolking is hun aandeel 9,6 procent. Met een percentage van maximaal 2 procent is dus sprake van een duidelijke ondervertegenwoordiging. Dat is niet alleen maatschappelijk onrechtvaardig, zegt Theo Stor, consultant bij Right Management, maar ook slecht voor de bedrijven. Een divers management leidt volgens studies tot betere besluitvorming en meer innovatie.


Dat er niettemin weinig culturele minderheden te vinden zijn in de top, ligt volgens deskundigen onder meer aan onkunde en onbegrip bij personeelsmanagers. Die kampen nog met al dan niet bewuste vooroordelen en kijken alleen naar klassieke leiderschapscriteria, gericht op instrueren en delegeren, waardoor veel 'allochtoon talent' bij selectieprocedures afvalt. Bewuste discriminatie speelt geen rol, zegt Stor.


Presentatie

Aan de andere kant schieten allochtone kandidaten geregeld tekort in hun presentatie. Aan de sociale en communicatieve vaardigheden, die autochtonen veelal van huis uit mee krijgen, zou daarom al in het basisonderwijs aandacht moeten worden besteed, zegt Melek Usta van het werving- en selectiebureau Colourful People. In het herinvoeren van voorkeursbeleid voor allochtonen om de achterstand in te voeren, ziet zij, net als andere deskundigen, niets. 'Dat slaat alles plat. Je moet het loepzuiver invullen. Goed kijken wat een organisatie nodig heeft.'


In 2004 werd de Wet Samen afgeschaft. Een meerderheid van de Tweede Kamer was in het post-Fortuyntijdperk geen voorstander meer van een voorkeursbeleid. Ook succesvolle allochtonen hadden kritiek, omdat het leek alsof ze hun carrière te danken hadden aan positieve discriminatie. De achterstand zal in de toekomst minder worden door de betere scholing van allochtonen, is de verwachting.


Van de grote bedrijven hoeven niet-westerse allochtonen voorlopig niet veel te verwachten. Slechts 10 van 34 door de Volkskrant onderzochte organisaties maken actief werk van meer allochtonen in het hogere management. Acht bedrijven hebben wel een diversiteitsbeleid voor hun personeel, maar niet specifiek voor minderheden. Drie andere bedrijven letten alleen op de samenstelling van hun raad van bestuur en raad van commissarissen. Zes bedrijven wilden niet meewerken aan het onderzoek naar het aandeel niet-westerse allochtonen in hun hoger management.


Pagina 22: 'Wees niet bescheiden'


Volkskrant.nl: Welke bedrijven doen wat voor allochtonen in de top?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden