Nat

PRACHTIG vers van Gerrit Komrij, onze hofdichter...

Jan Blokker

'Ons lage land aan zee is een groot lijf

Met aderen, aorta's, bloedkanalen

En al wat zich vertakt - een druk bedrijf

Dat regelt dat we pijnloos ademhalen.'

En aan het eind:

'Verwen de stroom die door je lichaam stuwt.

Laat bloed, bekwaam getemd, de vrije loop.

Bedenk - wie van de norse buien gruwt -

Dat ook het hart niet wordt geamputeerd

Omdat het breken kan. Wie water keert

Omdat het aanvalt, doodt de biotoop

Van al wat weerloos is en wordt bedreigd.

Het lijkt wel op een gordiaanse knoop.

Het water zelf intussen, daalt en stijgt.'

Wat zou de dichter bedoeld hebben?

Hij las het voor bij de aanbieding van het rapport van de commissie-Waterbeheer 21ste Eeuw, die het in zoverre ook met hem eens schijnt te zijn, dat ze wil stoppen met het eindeloos verhogen van de dijken: 'Water moet de ruimte krijgen door stroomgebieden in noodsituaties te laten vollopen.' En nog krasser: 'Vanaf nu mag geen ruimte meer worden onttrokken aan het water.' Volgens de commissie moet tot het jaar 2015 op z'n minst 55 duizend hectare grond voor wateropvang worden vrijgemaakt, en tussen 2015 en 2050 moet daar nog eens een reservoir van dezelfde omvang aan worden toegevoegd.

Revolutionaire ontwikkeling!

Niet voor Gerrit Komrij natuurlijk, want dichters zijn er van huis uit altijd al voorstander van geweest om gods water over gods akker te laten lopen.

Maar de reusachtige ambtenarij van waterschappen, hoogheemraden, dijkgraven, ingelanden en poldersecretarissen moet toch lelijk op haar neus kijken. Sinds Leeghwater zijn ze niet alleen bezig geweest met dijken, dammen, kistingen, slapers, wakers en zandzakken om de boel in godsnaam droog te houden, maar ze zijn er al die tijd ook prat op gegaan, hebben zich internationaal laten fêteren (Hansje Brinker!), of zelfs laten uitnodigen om de boel in China, Mozambique of Paraguay leeg te malen - en dan komt er na vier eeuwen eindelijk een commissie onder leiding van F. Tielrooy, die zegt dat ze het bij het verkeerde eind hebben gehad, en dat we om te beginnen de Noordoostpolder maar weer moeten laten vollopen.

Of zoals de dichter dichtte:

'Geen netwerk dat je ongestraft verbouwt.

Het overstroomt bij elke prop meteen.

Wordt het in één arterie benauwd,

Dan spatten duizend haarvaten uiteen.'

Volgens de commissaris nadert het Uur U.

In de Telegraaf las ik dat Tielrooy een kaartje bij z'n rapport heeft gevoegd waaruit blijkt 'dat zonder nieuwe maatregelen de Noordzee de komende decennia zo ver oprukt richting Duitsland dat van de koninklijke paleizen alleen 't Loo ternauwernood gespaard blijft. Paleis Noordeinde, Huis ten Bosch en het paleis op de Dam komen onder water te staan.'

Als we dus niet snel de Beemster, de Schermer, de Wieringerwaard, de Haarlemmermeer en al die andere levensgevaarlijke polders inunderen, zijn straks van de hele koninklijke familie alleen prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven nog over, en mogen we de Randstad op misschien de Westertoren en de Dom na als verloren beschouwen.

Geen wonder dat staatssecretaris De Vries zo snel mogelijk een Nationaal Waterplatform wil oprichten, en dat ze kroonprins Willem-Alexander als ideale voorzitter ziet.

De kroonprins die op het dak van zijn WaterLoo de Noordzee niet zozeer temt als wel de ruimte geeft!

Jammer dat Pieneman niet meer leeft. Maar laten we hopen dat hij Komrij heeft weten te redden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden