Natuurmonumenten presenteert handboek

De Vereniging Natuurmonumenten heeft dinsdag haar nieuwe Complete gids natuur- en wandelgebieden in Nederland gepubliceerd, beter bekend als het handboek van Natuurmonumenten....

Van onze verslaggever

RHEDEN

Het nieuwe boek bevat een beknopte beschrijving van 2400 natuurterreinen in Nederland, waarvan de meeste voor het publiek toegankelijk zijn. Natuurmonumenten zet daarmee de traditie voort om niet alleen haar eigen terreinen (72 duizend hectare) op te nemen, maar ook andere gebieden.

Het boek biedt een bijna compleet overzicht van alle natuurterreinen, inclusief die van Staatsbosbeheer (tweehonderdduizend hectare) de provinciale landschappen (72 duizend hectare), particuliere eigenaren (honderdduizend hectare) en gemeenten. Vijftig, particuliere eigenaren hebben niet aan het boek meegewerkt.

De nieuwe editie verschilt in een aantal opzichten sterk van de vorige. Daarin waren de natuurgebieden nog per provincie ingedeeld, nu is gekozen voor een alfabetische volgorde. Wie de naam van een natuurgebied niet kent, kan te rade gaan bij de detailkaarten die meer dan tachtig pagina's beslaan en waar alle natuurterreinen in dat gebied vermeld staan. Bovendien is er een plaatsnamenregister.

Een ander verschil is dat de nieuwe gids kleurenfoto's bevat. In de vorige editie werd volstaan met tekeningen. Hier en daar geeft de nieuwe gids uitleg over speciale onderwerpen, zoals de krijtflora in Limburg, de forten van de Hollandse Waterlinie, landgoederen en ontwikkelingen in het natuurbeheer zoals een natuurlijk bosbeheer.

Voorzitter P. Winsemius van Natuurmonumenten bood dinsdag in Rheden de eerste exemplaren aan de zusterorganisaties aan.

De belangrijkste doelstelling van het boek is de natuur voor de Nederlandse bevolking toegankelijk te maken. 'In dit opzicht is dit boek beter dan het vorige', zei Winsemius. 'Het is toegankelijker, uitnodigender en we hebben uiteraard ook de nieuwe natuurgebieden opgenomen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden