Natuurmonumenten op de bres voor groener Nederland

Natuurmonumenten bindt de strijd aan met de voortdurende aantasting van natuur en landschap. Directeur Jan Jaap de Graeff riep dinsdag Kamerleden op zich meer in te zetten om Nederland open en groen te houden....

ANP

De actie is volgens de vereniging hard nodig. Ondanks alle mooie woorden en beloftes nam de bebouwing in Nederland de afgelopen vijftien jaar met 20 procent toe. Nederlanders zien daardoor weinig groen dichtbij huis. De voortdurende aantasting van natuur en landschap stuit op steeds meer irritatie, aldus Natuurmonumenten.

De natuurbeschermingsorganisatie bestaat dit jaar honderd jaar en heeft berekend dat nog maar 10 procent van Nederland ‘puur natuur’ is. Als we onze bossen, heide, polders en duinen verwaarlozen, blijft er niets over om van te genieten, vindt Natuurmonumenten.

Het is volgens De Graeff dan ook hoog tijd dat meer gebieden worden beschermd tegen volbouwen en dat dieren en planten meer ruimte krijgen in grotere natuurgebieden. Meer groene ruimte is sowieso nodig om de voorspelde problemen door klimaatveranderingen te kunnen opvangen. De Kamerleden kunnen wat betreft De Graeff verder initiatieven steunen voor meer stageplaatsen in het groene onderwijs.

Dinsdag toonden de politici hun goede wil. Op kousenvoeten stonden ze in de stromende regen op een speciaal voor deze gelegenheid neergelegde grasmat, die als groene loper fungeerde en tegelijk het kleinste, tijdelijke stukje natuur in Nederland vertegenwoordigde. ‘We spreken de komende tijd veel over het buitengebied en natuur. Ik ben benieuwd wie volgend jaar de prijs mag ontvangen’, aldus Kamerlid Annie Schreijer-Pierik (CDA).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden