Natuurmonumenten gaat de mist in met bonus

Natuurmonumenten heeft geblunderd bij het uitdelen van een bonus aan de directeur. De gratificatie van 5.000 euro, bovenop het vaste salaris van 139 mille, stond niet vermeld in het afgelopen april gepubliceerde jaarverslag van de natuurclub.

Schotse Hooglander op het eiland Tiengemeten. Sinds 2007 heeft Natuurmonumenten dit eiland in beheer. Beeld anp
Schotse Hooglander op het eiland Tiengemeten. Sinds 2007 heeft Natuurmonumenten dit eiland in beheer.Beeld anp

Na interne opmerkingen werd het jaarverslag aangepast met een aparte vermelding van het extraatje, maar op de website bleef tot eind vorige week de oude versie staan. Ook werden de leden niet direct geïnformeerd over de aanpassing, wat wel had gemoeten.

Dat blijkt uit vragen van de Volkskrant over de twee versies van het jaarverslag van Natuurmonumenten die de ronde doen. Het extraatje voor de directie - naast de 5 mille voor algemeen directeur Marc van den Tweel kreeg directeur natuurbeheer Teo Wams 3.000 euro bovenop zijn salaris - is opmerkelijk. Goede doelen mogen volgens de brancheregels geen bonussen uitdelen.

Volgens Natuurmonumenten is dat ook niet gebeurd. De directie heeft een 'eenmalige gratificatie' gekregen, die wel is toegestaan. Het bestuur, onder leiding van D66-prominent Hans Wijers, besloot daartoe omdat de in 2013 begonnen Van den Tweel 'zich met grote inzet en energie heeft gericht op het herpositioneren' van Natuurmonumenten en de organisatie 'een nieuwe positie in het maatschappelijk middenveld heeft bezorgd, onafhankelijker van de overheid en maatschappelijk zichtbaarder'.

Jaarverslag

Die motivatie van het bestuur is opmerkelijk: Natuurmonumenten verloor vorig jaar bijna 45 duizend leden. Er bleven er 725 duizend over, minder dan de doelstelling van 737 duizend.

De bonus bleef in de oorspronkelijke versie van het jaarverslag buiten beeld. Daarin stond dat Van den Tweel vorig jaar 138 duizend euro verdiende, en daarnaast 12 mille vakantiegeld. In die 12 mille blijkt een uitbetaling van 3.000 euro te zitten voor niet opgenomen verlofdagen. Inclusief werkgeverslasten kwam de beloning van de directeur uit op 187 duizend euro, 14 procent meer dan een jaar eerder.

Na vragen daarover van medewerkers werd de beloningsparagraaf aangepast. Enkele dagen later verscheen een nieuwe versie van het jaarverslag. Nu was het salaris van Van den Tweel 128 duizend euro, plus 14 mille vakantiegeld en 5 mille eindejaarsuitkering.

Volgens Natuurmonumenten kreeg de medewerker die het jaarverslag intern begeleidt een nieuwe baan, waardoor een laatste check op de beloningsparagraaf uitbleef. Volgens de natuurclub, die met geld van donateurs natuurgebied koopt, beheert en openstelt voor publiek, waren in het oorspronkelijke jaarverslag bedragen bij een verkeerde post geboekt. De internetversie van het jaarverslag werd daarna aangepast. Maar de pdf-versie op de site bleef het oude, verkeerde exemplaar, tot deze krant eind vorige week vragen stelde over de twee versies.

Marc van den Tweel. Beeld Marcel van den Bergh
Marc van den Tweel.Beeld Marcel van den Bergh

Vergeten

Volgens Natuurmonumenten is in april gewoon vergeten om ook de pdf-versie te veranderen. Een woordvoerder noemt de gang van zaken 'oenig'. 'Het blijft mensenwerk. Maar dit had niet mogen gebeuren, laat dat helder zijn.'

Volgens accountantsregels mag een eenmaal gepubliceerd - en dus door de accountant en bestuur goedgekeurd en vastgesteld - jaarverslag niet meer worden gewijzigd. Als later blijkt dat het jaarverslag 'in ernstige mate tekortschiet', moet het bestuur daarvan 'onverwijld mededeling doen' aan de leden. Dat is bij Natuurmonumenten niet gebeurd.

Volgens de woordvoerder was dat niet nodig, omdat de Verenigingsraad bij de goedkeuring van het jaarverslag ruimte heeft gelaten voor 'redactionele aanpassingen'. De veranderde beloning zou daar onder vallen, omdat het totale bedrag van de beloning (187 duizend euro) niet is veranderd. Alleen de posten zijn gewijzigd, zegt Natuurmonumenten.

Natuurgebied Tiengemeten. Beeld anp
Natuurgebied Tiengemeten.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden