'Natuurlijke' shampoo wacht nog op keurmerk

Heel hip: producenten die claimen dat hun huidverzorgingsproducten 'natuurlijk' of 'plantaardig' zijn. Het is vaak niet te achterhalen wat daarmee precies wordt bedoeld en bovendien is zulke 'natuurcosmetica' niet per definitie milieuvriendelijker.

'Alle producten bestaan uit 95 procent natuurlijke ingrediënten, waarvan zeker 5 procent organisch verantwoord is geteeld, dus zonder bestrijdingsmiddelen en volgens strenge milieuvoorschriften.' Dat klinkt goed. (Maar dat 'organisch' had 'biologisch' moeten zijn, geeft de HEMA toe.)

Hoeveel is 5 procent biologisch? Het percentage is genomen over het totale product, inclusief het water, zegt de HEMA. Aangezien de meeste verzorgingsproducten voor het grootste deel uit water bestaan, is het uiteindelijke biologische aandeel relatief groot. Een rekenvoorbeeld: als shampoo voor 80 procent uit water bestaat, voor 20 procent uit plantaardige ingrediënten en 5 procent van de totale ingrediënten is biologisch, dan is van de plantaardige ingrediënten een kwart biologisch.

Om zulke onduidelijke begrippen te verhelderen, zijn er keurmerken. Er wordt gewerkt aan een Europees label voor natuurcosmetica, Cosmos, maar dat is nog niet op de Nederlandse markt. We moeten het doen met een mix van veelal Duitse, Franse en Engelse keurmerken. Het Europese Ecolabel (alleen douchegel), Ecocert en Natrue zijn de betrouwbaarste, zegt Milieu Centraal.

HEMA Natural heeft geen keurmerk. De biologische ingrediënten worden wel gecontroleerd: de meeste ingrediënten komen via een Duits moederbedrijf dat onder meer ook het merk Natrue certificeert. Dit staat niet op de verpakking of de site.

HEMA wil zich in de toekomst eventueel bij Cosmos aansluiten, maar het is de vraag of Natural hieraan kan voldoen. Nu hanteren Natrue en Ecocert gradaties, naar gelang het percentage biologische ingrediënten: voor Ecocert Natural Cosmetic, de laagste categorie, moet 50 procent van de plantaardige ingrediënten biologisch zijn, en minstens 5 procent van het totaal van de ingrediënten, dus wellicht genoeg voor Natural.

Wat is er waar van de milieuclaim van Natural? Het aandeel biologische ingrediënten is redelijk hoog. 'Natuurlijk' klinkt goed, maar zegt weinig over milieuvriendelijkheid. Beter dan gangbaar, dat lijkt zeker, en laaggeprijsd ook nog. Maar wie naar een natuurwinkel gaat, vindt ook volop goede, niet te dure milieuvriendelijke huidverzorgingsproducten. Met meer biologische ingrediënten en een betrouwbaar keurmerk.

De nieuwe verzorgingsproducten van HEMA Natural zouden heel naturel zijn. Kwestie van rekenen.

Product

HEMA Natural

Prijs

€ 1,80 tot € 7,60

Verkrijgbaar

HEMA

Oordeel

***

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden