Natuurlijke aanwas lag in 2012 op het niveau van 1871

Er worden minder baby's geboren en het aantal immigranten dat zich in Nederland vestigt, is gedaald: sinds 1871 is de bevolkingsaanwas niet zo laag geweest als vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - Het aantal geboorten daalde vorig jaar met 5.000, tot 175 duizend. Dit is het kleinste aantal baby's sinds het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Vooral vrouwen onder de 30 wachten langer met het krijgen van hun eerste kind, zegt hoofddemograaf Jan Latten van het CBS. De huidige economische onzekerheid noemt hij als een van de oorzaken dat meer koppels gezinsuitbreiding uitstellen. 'Het kan dat een partner zijn baan dreigt te verliezen, of dat het lastiger is te verhuizen naar een grotere woning.' Daarbij daalt tevens het aantal dertigers. Dit komt door het lage aantal geboorten in de jaren tachtig.

Strenge winter

Mede vanwege de strenge kou in februari en maart overleden er vorig jaar meer mensen. De natuurlijke aanwas - het aantal geboorten min het aantal sterfgevallen - bedroeg in 2012 35 duizend personen. Het jaar ervoor was dit nog 44 duizend.

Nederland telde op 1 januari van dit jaar 16,8 miljoen inwoners. Dat zijn er 48 duizend meer dan een jaar eerder. Het aantal immigranten naar Nederland nam voor het eerst sinds 2006 af, het aantal emigranten groeide voor het derde achtereenvolgende jaar.

Per saldo kreeg Nederland er vorig jaar 13 duizend inwoners uit het buitenland bij. Dit zijn nog steeds voornamelijk Oost-Europeanen. Nederland telt volgens Latten 300 duizend inwoners die hun wortels hebben in Midden- en Oost-Europa, het voormalige Joegoslavië en de voormalige Sovjet-Unie. Onder hen 100 duizend Polen.

Er kwamen vorig jaar minder asielzoekers uit Azië en Afrika naar Nederland. Ook neemt het aantal immigranten uit Turkije, Marokko, Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba verder af. Het aantal allochtonen van de tweede generatie dat Nederland verlaat, is vorig jaar met 15 procent toegenomen tot 10 duizend.

Het aantal arbeidsmigranten uit Zuid-Europa stijgt weg.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden