Natuurlijk mag Mart Smeets 'Steef' zeggen

Waar de intelligentsia de intelligentie viert. Deze week: Gidi Heesakkers tussen glunderende wielervrienden.

Bekend talent bij De Muur On Tour Beeld Cigdem Yuksel
Bekend talent bij De Muur On TourBeeld Cigdem Yuksel

In een altijd naar euroknallers ruikende uithoek van winkelcentrum Hoog Catharijne bevindt zich sinds kort iets wat 'Man Cave' heet, zeg maar de Media Markt-versie van het mannenschuurtje. Maxim Hartman opende de 'hang-out voor echte mannen' een maand geleden met een kettingzaag. Meegetroonde kerels kunnen zich hier overgeven aan hun stereotype. Sport kijken op grote schermen, 'productbelevingen' beleven, hengsten aan een boksbal verkopen en espresso, bier of whisky drinken terwijl het vrouwtje roze kleren koopt bij H&M. 'Gewoon alles wat mannen leuk vinden', aldus de website - al net zo'n ironievrije zone als de compleet commerciële Man Cave zelf.

In een stad waar mannen mikpunt zijn van dit soort serieus gemeende reclamespots kon een Culturele Zondag over 'het fenomeen man' niet uitblijven. Utrecht kent zes à zeven Culturele Zondagen per jaar, telkens rond een ander onderwerp. Afgelopen weekend dus 'in de ban van de man'.

De zondag begint zaterdagavond met twee uitverkochte voorstellingen van De Muur On Tour in Tivoli Vredenburg. Het is een proloogprogramma van de wielertheatershow die gepland staat voor 29 juli 2015. Een paar dagen later start in Utrecht de Tour de France.

Wat?

De Muur On Tour

Waar?

Tivoli Vredenburg, Utrecht

Wanneer?

Zaterdag 11 oktober, 22.00 - 23.30 uur

'Nog 266 nachtjes slapen en dan is het zover', zegt lievelingsnieuwslezer Herman van der Zandt in gelegenheidstenue de ville: een wielershirt onder een jasje. 'Visualiseert u dat getal. Die kromme twee, die twee rondborstige zessen erachteraan. Dit is het getal dat het dichtst in de buurt komt van de vorm van een koersfiets.'

Bekende vrienden van wielertijdschrift De Muur - allemaal mannen - brengen muziek, toneel, proza en poëzie: Ronald Giphart, Blaudzun, Ingmar Heytze, Jeroen Wielaert, Joost Prinsen en Kasper van Kooten, om er maar een paar te noemen. En mag Mart Smeets de grote professional Steven Rooks, die de vier meter van de coulissen naar het midden van het podium per fiets aflegt, 'Steef' noemen? Natuurlijk mag de Mart dat. Tussen de bedrijven door zien we beelden van Wilfried de Jong die in zijn eentje de Mont Ventoux bedwingt.

De romantische pijn waar de sport niet zonder kan, klinkt jankend door in de koersliedjes van Alex Roeka. In De Muur van Geraardsbergen bezingt hij wat een renner voelt als hij in de Ronde van Vlaanderen die ene helling op moet. 'Als de dunne schijt langs je dijen glijdt/ en de hele zooi rijdt van je weg/ nooit kom ik verder dan de goot/ en je wordt klein en het is allemaal schijn/ en je zou meer moeten zijn dan een dweil/ waarom, moeder, ben ik al dood?'

De mannen en vrouwen in de zaal (geschatte verhouding: 80/20) lijken bij elke literaire anekdote over jus en zure pap in de benen harder te glunderen.

Binnenkort in de Man Cave: aftelkalenders knutselen. Nog maar 259 nachtjes slapen.

Mart Smeets Beeld Cigdem Yuksel
Mart SmeetsBeeld Cigdem Yuksel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden