Natuurlijk gaat ze door met tippelen

'Het is kut wat er is gebeurd', zegt ze zacht. Maar verder wil ze niks kwijt over de mishandeling van drie collega-hoertjes in Heerlen....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

'Deze vrouwen weten heel goed wat de gevaren zijn. Maar de behoefte aan dope wint het altijd', zegt John Verdonschot van het centrum voor verslavingszorg CAD. 'Ze zijn te zeer met zichzelf bezig om nog echt bang te zijn.'

De Heerlense heroïnehoeren werden afgelopen weekeinde opgeschrikt door gewelddadigheden. Een 33-jarige Duitse prostituée werd zaterdagmorgen vroeg in elkaar geslagen . Toen er passanten aankwamen, ging de belager er vandoor op zijn bromscooter. Het slachtoffer moest met schaafwonden en blauwe plekken in het ziekenhuis worden behandeld.

Een 39-jarige heroïnehoer werd zaterdag vroeg in de avond verkracht en bijna gewurgd. Een stoppende auto heeft haar het leven gered, volgens de politie. De dader vluchtte weg in de auto van een handlanger. Drie kwartier later werd een 32-jarige prostituée, eveneens uit Duitsland, aangesproken door een man. Hij werkte de vrouw achter een bushokje tegen de grond en trachtte haar eveneens te wurgen. Door fel verzet wist het slachtoffer zich te bevrijden.

Heroïnehoeren vormen een kwetsbare groep. Sinds 1989 zijn in Heerlen zes straatprostituées vermoord. Afgelopen februari probeerde de politie nog via het tv-programma Opsporing Verzocht informatie te vergaren over de moordzaken, die nimmer zijn opgelost. Er kwamen veertig tips binnen, maar geen daarvan leidde tot iets.

De politie zegt nog geen concrete aanwijzingen te hebben dat de zaken verband met elkaar houden. Het recherchebijstandsteam is ingeschakeld dat de moorden op de prostituées Nadia Mehallaoui (1999) en Illona Quaedvlieg (2001) onderzoekt. 'Het is dezelfde scene. Zij hebben de expertise ', aldus de Heerlense politievoorlichter Bert Boosten.

Hulpverener Verdonschot vindt het intriest dat lieden misbruik maken van vrouwen die door hun verslaving extra kwetsbaar zijn. Het CAD heeft de vrouwen deze week nogmaals op het hart gedrukt gebruik te maken van de speciale tippelzone met afwerkplaatsen, die de gemeente aan de rand van de stad heeft ingericht. Daar is toezicht en kunnen ze relatief veilig hun werk doen. De gemeente biedt de vrouwen zelfs gratis taxivervoer aan van en naar het centrum.

Maar een kleine groep van tien hoertjes blijft illegaal tippelen achter het station. 'Een kansarme groep die in de harde concurrentiestrijd op de tippelzone niet aan de bak komt', aldus politieman Boosten.

Het zijn de minder aantrekkelijke en zieke vrouwen die meer willen doen voor minder geld. Op de tippelzone zou dat niet worden gepikt. Bovendien kunnen ze hun verdiensten in het centrum meteen omzetten in drugs.

Heerlen probeert met de Operatie Hartslag de drugsoverlast in de binnenstad, met name achter het station, aan te pakken. Het centrum trekt veel verslaafden uit Duitsland en dealers uit de Randstad aan. Met extra politie en camera's hoopt het gemeentebestuur de binnenstad veilig te maken.

Tippelaars worden niet meer gedoogd. Maar ondanks een verbod en de recente aanslagen slenteren dinsdagmiddag toch enkele verlopen dames zoekend door de straten achter het station. Als ze twee patrouillerende agenten zien aankomen, duiken ze een zijstraat in. Verdonschot: 'De zwaar verslaafden willen hun behoefte snel bevredigen. Het is klant, geld, dope. Zij vinden de tippelzone gewoon te ver.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden