Natuurkunde

Elke maand leert de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit kennen. Vijfde reeks: op het Ariënskonvikt, de priesteropleiding in het aartsbisdom Utrecht....

Michiel de Hoog

Natuurkunde en geloof gaan heel goed samen: priesterstudent Wouter geeft natuurkunde op een Utrechtse middelbare school. Zonder natuurkunde had hij geen werk, zonder werk geen geld, en zonder geld niet de mogelijkheid om de priesteropleiding te volgen.

Bovendien zal er nooit wetenschappelijk bewijs zijn voor het bestaan van God, maar ook niet voor het niet-bestaan van God. Zo is er de wet van behoud van energie, waarin Wouter gelooft. Die leert dat energie en materie nooit verloren gaan. Maar waar komt die energie oorspronkelijk vandaan? Voilá, zo kan een natuurwetenschappelijk academicus ook priester zijn, al legt Wouter het desgevraagd veel beter uit.

Na de dagelijkse ochtendmis vertrekt Wouter om acht uur naar zijn bijbaan. In 2003 studeerde hij af als natuurkundige, een jaar later haalde hij een docentengraad, maar hij besloot toch de priesteropleiding te doen. Toen hij de godsdienstdocente van het St. Gregoriuscollege vroeg of er behoefte was aan huiswerkbegeleiding, antwoordde ze dat er een vacature was.

Na zijn eerste les in maart kwam hij trillend thuis. Het bleek dat kinderen de hele tijd met van alles bezig zijn, behalve met natuurkunde. En orde houden is zijn zwakke punt, vindt hij, al gaat het nu beter. Deze ochtend slaat Wouter in het derde uur bij een luidruchtige klas verdraaid hard op het schoolbord met een grote geodriehoek. Het is stil, het drukste meisje is onder de indruk en Wouter vertelt verder over licht, schaduw en zonsverduisteringen, tot het weer rumoerig is. Vermoeiend blijft het echter, door geodriehoeken afgedwongen autoriteit of niet.

Elke donderdagmiddag houdt Wouter een middagslaap, na drie dagen college aan de Katholieke Theologische Universiteit en een lange ochtend lesgeven. 'Die truc met de geo werkt ook maar een keer per les', zegt Wouter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden