Natuurgenezer Klaus Ross vervolgd voor dood door schuld

De Duitse justitie vervolgt natuurgenezer Klaus Ross (61) voor driemaal dood door schuld. In 2016 overleden een man en vrouw uit Nederland en een vrouw uit België na een alternatieve kankerbehandeling door Ross.

Jurre van den Berg
Aquarel van natuurgenezer Klaus Ross. Beeld anp
Aquarel van natuurgenezer Klaus Ross.Beeld anp

Ross had een alternatieve kankerkliniek in Brüggen, net over de grens bij Venlo. Patiënten die waren uitbehandeld in het reguliere medische circuit zochten bij hem hun toevlucht. De ‘Heilpraktiker’ behandelde hen met de glucoseblokker 3-bromopyruvat.

Dat middel is legaal, maar volgens het Duitse Openbaar Ministerie heeft Ross de patiënten een overdosis van het middel toegediend. Daardoor zijn ze overleden. Onder meer de weegschaal waarmee hij doseringen bepaalde, deugde niet. Ook controleerde Ross niet of de op het lichaamsgewicht van de patiënten afgewogen dosis wel klopte.

Praktijk gesloten

Na de dood van de drie werd de praktijk in Brüggen gesloten en kreeg Ross een beroepsverbod. Maar schuld wees zijn kliniek in een eerdere verklaring van de hand. ‘We betreuren het dat de indruk wordt gewekt dat alternatieve medicijnen, en onze kliniek in het bijzonder, verantwoordelijk zouden zijn voor het overlijden van een van onze patiënten.’

De afgelopen twee jaar bleef onduidelijk of de Duitse justitie de zaak tegen Ross rond kon krijgen. Nu meent het OM voldoende bewijs te hebben voor een veroordeling.

Wat gebeurde er in de kliniek van Klaus Ross?

'Heilpraktiker' Klaus Ross in Bracht was geliefd om zijn kennis over alternatieve kanker geneeskunde. Maar plotseling overleden drie patiënten. Wat gebeurde er in zijn kliniek?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden