Natuurgenezer alternatieve kankerkliniek verdacht van dood door schuld

Natuurgenezer Klaus Ross met een kliniek in Bracht wordt verdacht van dood door schuld en/of zware mishandeling in meerdere gevallen. Het Duitse Openbaar Ministerie in Krefeld verdenkt hem van de dood van drie personen, onder wie een Nederlandse man en vrouw, na toediening van een medicament in zijn kankerbehandelingskliniek. Dat maakte het OM vrijdag bekend.

De behandelingskliniek in Bacht Beeld afp
De behandelingskliniek in BachtBeeld afp

Tussen 25 en 27 juli behandelde Ross vijf patiënten met het preparaat 3-Bromopyruvat (3-BP). Drie van hen stierven in enkele dagen. Twee andere patiënten moesten vervolgens onder behandeling van een arts wegens levensgevaar.

De natuurgenezer was bevoegd het preparaat 3-BP toe te dienen, aldus het OM. Het is nog niet duidelijk of er een direct verband bestaat tussen het toedienen van het medicament en de dood of ziekte van de patiënten. Tot begin deze week zijn er 26 meldingen van patiënten uit Duitsland en Nederland binnengekomen die behandeld zijn in de kliniek.

Aangifte

Volgens de Inspectie voor de gezondheidszorg in de Duitse stad Viersen, die aangifte heeft gedaan, heeft Ross doodzieke patiënten onjuist behandeld, en bovendien verzuimd een dokter te alarmeren toen zij er slecht aan toe waren. In opdracht van het OM in Krefeld werd de kliniek van Ross doorzocht. Daarbij werden onder meer patiëntendossiers gelicht en gebruikte medicamenten bekeken.

Na de dood van de drie patiënten riep de politie alle patiënten van de alternatieve kankerkliniek op om zich te melden. Ze lopen een 'concreet gezondheidsrisico'. De oproep geldt ook voor patiënten die al langer geleden zijn behandeld.

'We betreuren het dat de indruk wordt gewekt dat alternatieve medicijnen, en onze kliniek in het bijzonder, verantwoordelijk zouden zijn voor het overlijden van een van onze patiënten', liet het Klaus Ross Centrum in een reactie op de aangifte weten. 'Alternatieve medicijnen zijn altijd een aanvullende manier van behandelen, en we verwijzen onze patiënten ook altijd naar reguliere behandelingen.'

De Klaus Ross Kliniek richt zich op natuurlijke en biologische kankerbehandelingen, waarbij natuurlijke medicijnen en bijproducten daarvan worden gebruikt bij het behandelingsproces. Ross heeft zijn kliniek in Bracht sinds 2014, met een vergunning die is verleend door de regionale overheid in Krefeld. Volgens die vergunning mag hij infusen en injecties toedienen.

Lees ook

'Heilpraktiker' Klaus Ross in Bracht was geliefd om zijn kennis over alternatieve kanker geneeskunde. Maar plotseling overleden drie patiënten. Wat gebeurde er in zijn kliniek? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden