Natuurclubs verliezen leden

Wereld Natuur Fonds raakt 17 duizend donateurs kwijt...

AMSTERDAM De aanhang van natuur- en milieuorganisaties is het afgelopen jaar gedaald. Samen komen ze nog net boven de vier miljoen leden en donateurs uit. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels, dat zondag is gepresenteerd.

Het Wereld Natuur Fonds verloor 17 duizend donateurs, maar staat nog steeds op de eerste plaats (910 duizend). Natuurmonumenten is de grote verliezer van dit jaar. In 2001 naderde de grootste natuurbeheerder van Nederland nog het miljoen, maar sindsdien gaat het ledental naar beneden. Dit jaar daalde het aantal leden met 52 duizend, ofwel 6 procent, tot 830 duizend leden.

Natuurmonumenten zegt dat ondanks de daling van het ledenaantal de totale financiële bijdrage in 2009 gelijk bleef ten opzichte van 2008.

Opvallend is dat de verliezen vooral in de sectoren milieu en natuur vallen, terwijl veel dierenbeschermingsclubs de aanhang zien toenemen. Eindredacteur Joost Huijsing van Vroege Vogels: ‘Dierenbescherming, Vogelbescherming, AAP, WSPA en de Zeehondencrèche groeien dwars tegen de economische crisis in. En dat geldt ook voor de kleinere dierenclubs zoals Bont voor Dieren, Varkens in Nood en Partij voor de Dieren.’

Opvallende nieuwkomer is Vier Voeters, een internationale vereniging die twintig jaar geleden in Oostenrijk begon als Vier Pfoten. De organisatie telt in Nederland bijna 14 duizend donateurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden