Update

'Natuurbrand Drenthe snel onder controle'

De Drentse brandweer denkt dankzij de inzet van blushelikopters de grote natuurbrand in het natuurgebied Fochteloërveen snel onder controle te hebben. Dat zei operationeel leider Gert-Jan Stuivenberg van de brandweer.

ANP
Luchtmachthelikopters. © anp Beeld
Luchtmachthelikopters. © anp

Twee militaire Cougartransporthelikopters storten water uit boven de brand. 'De helikopters komen op plaatsen waar de brandweer niet kan komen', vertelt Stuivenberg. 'Dankzij het gebruik hiervan denken we de vlammen snel onder controle te krijgen en hopen we de brand voor de avond te blussen.'

Niet alleen de warmte maakt het voor de 150 tot 200 brandweerlieden zwaar om te blussen. Velen van hen hebben de afgelopen 48 uur al meegeholpen bij het blussen van andere natuurbranden in Drenthe. Stuivenberg: 'De belasting voor deze mensen is hevig. Maar we verwachten dat na de inzet van de helikopters veel brandweerlieden naar huis mogen.'

Nieuwe branden

Brandweer Drenthe houdt rekening met nieuwe natuurbranden in de komende dagen, maar maakt zich geen zorgen om de mankracht. 'Zelf hebben wij nog leden van de vrijwillige brandweer achter de hand en indien noodzakelijk zullen wij ook niet schromen buurregio's om hulp te vragen', aldus de operationeel leider.

Volgens de beheerder van het gebied stonden tientallen hectares in brand. 'Dit gaat richting de 100 hectare', aldus Rombout Bennema van Natuurmonumenten.

Roermond

De brand die gisteren woedde in nationaal park de Meinweg bij Roermond, is vanochtend opgelaaid. Zondagavond dacht de brandweer het vuur in een moeilijk toegankelijk bosgebied van 600 bij 600 meter na uren onder controle en geblust te hebben, maar maandagochtend rond elf uur moest de brandweer opnieuw met groot materieel uitrukken. Dat maakte de brandweer bekend.
De brandhaard was voor de wagens niet bereikbaar. De brandweerlieden moesten slangen tot in het gebied uitrollen. Door snel in te grijpen was de brandweer het vuur binnen anderhalf uur meester. Een woordvoerder zei maandag dat het laat zien hoe groot het risico van brand in natuurgebieden momenteel is.

In Noord- en Midden-Limburg geldt sinds zondag code rood in natuurgebieden. Dat wil zeggen dat die door droogte zeer snel vlam vatten.

Zuid-Limburg

Vanaf vanmiddag is in verband met de droogte ook voor Zuid-Limburg de hoogste alarmeringsfase voor brandgevaar afgekondigd voor de natuurgebieden Brunssummerheide en de Schinveldse bossen. De extra waakzaamheid wordt daar fase 2 genoemd en correspondeert met de elders geldende code rood. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer maandagmiddag bekendgemaakt.

Eerder werd in de rest van Limburg, in Utrecht en in het oosten van Brabant al code rood afgekondigd.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden