Natuurbeheer pleit voor wonen en landbouw aan rand groengebied De Boer wil Groene Hart bewaren

Minister De Boer van VROM wil absoluut geen verdere verstedelijking in het Groene Hart. Ook een vermenging van landbouw en verstedelijking aan de randen van het Groene Hart, zoals de Raad voor het Natuurbeheer in het vrijdag gepresenteerde rapport Het hart op de juiste plaats voorstelt, stuit op grote reserves...

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De discussie over het Groene Hart is volop gaande. Daarin wordt scherp stelling genomen. Sommige stedebouwkundigen en bestuurders van kleinere gemeenten vinden dat het afgelopen moet zijn met het kunstmatig koesteren van de open ruimte in de Randstad en dat er eengezinswoningen met voor- en achtertuin in het Groene Hart gebouwd moeten worden.

De tegenpool wordt gevormd door vertegenwoordigers van de natuurbescherming, planologie en bestuurskringen die de groene 'long' tussen de vier steden willen handhaven.

De Boer hoort bij die laatste groep. Maar de minister beseft dat de druk om in het Groene Hart te bouwen enorm toeneemt als gevolg van bevolkingsgroei, aanleg van infrastructuur en stedelijke uitbreiding.

De Raad voor het Natuurbeheer kiest voor handhaving van het Groene Hart. Maar dat moet dan wel inhoud krijgen. Daarom is naar een werkbare driedeling gezocht. Er komen kerngebieden waar natuur en landschap absolute voorrang krijgen.

Dit zijn redelijk forse regio's aan de uitlopers van Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. In het centrum krijgt de landbouw de ruimte in het veenweidegebied en aan de randen daarvan komen groene ontwikkelingszones. Die laatste geven ruimte voor het mengen van wonen, recreëren, landbouw en natuur.

De Boer ziet met name woningbouw in de groene ontwikkelingszones niet zitten. 'Als je de deur op een kier zet, kun je hem moeilijk weer in het slot duwen', zo formuleerde ze haar angst om wat minder rigide met de 'bouwstop' in het Groene Hart om te gaan.

De minister wees het gezelschap erop dat de Amsterdamse rechtbank onlangs een streep had gehaald door een al goedgekeurd woningbouwproject in het Groene Hart (Nederhorst den Berg). De Inspectie voor de Ruimtelijke Ordening had dit aangevochten. Het is de eerste keer dat een bouwproject in het Groene Hart werd tegengehouden.

'Dat is een signaal naar andere gemeenten. De inspectie gaat niet meer zo gemakkelijk opzij voor interessante bouwprojecten', aldus De Boer.

Minister Van Aartsen van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij drukte het rapport aan zijn hart, omdat 'het rapport letterlijk en figuurlijk de landbouw de ruimte geeft'. Hij kondigde aan hij meer werk gaat maken van de recreatie voor de stedeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden