Natuurakkoord Bleker staat op losse schroeven

Na bijna een jaar praten bereikten staatssecretaris Henk Bleker en de vereniging van provincies (IPO) in september overeenstemming over het 'natuurakkoord'. Drie maanden later staat het akkoord alweer op losse schroeven.

Henk Bleker Beeld anp

In het akkoord staat dat de provincies instemmen met een bezuiniging van 600 miljoen euro op natuurbeheer en zelf verantwoordelijk worden voor de uitvoering van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Die EHS hoeft pas in 2021 klaar te zijn, drie jaar later dan gepland, en wordt kleiner dan oorspronkelijk de bedoeling was: 600.000 hectare in plaats van 700.000. Maar voordat het akkoord in werking treedt moeten alle Provinciale Staten en de Tweede Kamer ermee instemmen.

Lukt niet meer
Dat gaat niet meer lukken. Vrijdag stemde de Provinciale Staten van Noord-Brabant al tegen. Noord-Holland gaat vandaag waarschijnlijk tegenstemmen, en of Flevoland en Groningen akkoord gaan, is allerminst zeker.

Het is nog onduidelijk wat er nu gaat gebeuren. Bleker wil niet reageren voordat alle provincies hebben gestemd; dat moet voor Kerst zijn gebeurd. Het is waarschijnlijk aan de minister van Binnenlandse Zaken (Piet Hein Donner, of zijn opvolger als Donner binnenkort naar de Raad van State vertrekt) wat de volgende stap zal zijn. Mogelijk komt er een noodwet. Het kabinet heeft ook al gedreigd met nieuwe bezuinigingen.

Inhoud
Verschillende partijen stemmen tegen het Natuurakkoord omdat zij het niet eens met de inhoud, maar ook omdat de plannen te vaag en multi-interpretabel zijn. Drie fractievoorzitters in Groningen hebben Bleker bijvoorbeeld om extra uitleg gevraagd. Geeft hij die niet, dan zullen ze tegen het akkoord stemmen.

Ook de voorzitter van het IPO, Johan Remkes, zei dat het akkoord 'niet fraai' is, en lastig uit te leggen. Maar nieuwe onderhandelingen maken de zaak er voor de provincies volgens hem niet beter op. Overigens was ook Bleker niet erg tevreden met het akkoord: het was 'geen akkoord om het glas op te heffen. Ik ga niet op de banken springen van blijdschap', zei hij bij ondertekening ervan.

Weerstand
Ook van buiten is er veel weerstand tegen het akkoord.

Bij de bomenverkoop op de website van de Partij voor de Dieren als protest tegen de nieuwe natuurwet loopt het storm. De teller stond zondagavond op ruim 13 duizend. Natuurliefhebbers kunnen voor 5 euro een boom kopen om hun ongenoegen te uiten over de wet die volgens fractievoorzitter Marianne Thieme de natuur in Nederland 'tot op de grond toe afbreekt'. Thieme laat de bomen binnenkort planten.

Ook VVD-prominent Ed Nijpels kritiseerde, in het programma Eva Jinek op zondag, het 'afbraakbeleid' van Bleker. In buitengewoon harde bewoordingen nam hij afstand van de CDA-staatssecretaris. Als de natuurplannen van Henk Bleker doorgaan is dat een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis van het natuurbeheer', stelde Nijpels. 'Hij schoffeert de 2,2 miljoen nette Nederlanders die natuurorganisaties steunen en doet alsof ze meedoen aan criminele activiteiten.'

'Bleker heeft geen enkel argument om meer dan twintig procent te bezuinigen, zoals op andere beleidsterreinen', zei een furieuze Nijpels. 'Hij heeft het beste met zijn pony's en zijn weiland voor'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.