'Natuur in de stad is belangrijk thema voor Natuurhistorisch museum'

'Eendenman' Kees Moeliker wordt de nieuwe directeur van Het Natuurhistorisch, het Rotterdamse museum dat de natuur en de natuurhistorie van Rotterdam en de rest van de wereld toegankelijk maakt voor het grote publiek. De mediagenieke bioloog werd bekend nadat hij een alternatieve Nobelprijs won voor zijn studie naar homoseksuele necrofilie bij eenden.

Mickey Steijaert
Kees Moeliker. Beeld ANP
Kees Moeliker.Beeld ANP

Twintig jaar geleden zag Moeliker hoe een mannetjeseend zich vergreep aan een ander mannetje, dat zich zojuist te pletter had gevlogen tegen een raam. De - toen nog - educatief medewerker van het Natuurhistorisch Museum publiceerde over het voorval in een tijdschrift voor biologen en sleepte een Ig Nobelprijs in de wacht, de onderscheiding voor onderzoek dat 'je eerst laat lachen en daarna aan het denken zet'. Sindsdien is Moeliker een belangrijk uithangbord voor zowel de Ig Nobelprijs, waar hij in het selectiecomité zit, als voor Het Natuurhistorisch.

Na de 'necro-eend' vulde Moeliker het Rotterdamse Museum met nog meer beroemde dode dieren. Bijvoorbeeld de 'dominomus', de fladderaar die in 2005 23.000 dominosteentjes omgooide bij een recordpoging en dit moest bekopen met een luchtbukskogel. Andere sterren van het museum zijn de 'traumameeuw van Hilversum', die een traumahelikopter tot een noodlanding dwong na een frontale botsing, en de 'McFlurry-egel', wiens kop klemzat in een Amerikaans ijsbekertje. Vanaf 1 december neemt Moeliker de directeursstoel over van bioloog Jelle Reumer, die het museum 28 jaar heeft geleid en nu meer tijd gaat besteden aan zijn hoogleraarschap aan de Universiteit Utrecht.

Omslag van het boek De Eendenman van Kees Moeliker. Beeld ANP
Omslag van het boek De Eendenman van Kees Moeliker.Beeld ANP

Het museum staat bekend om de collectie beroemde dode dieren. Gaat u deze traditie voortzetten?

De 'dode dieren met een verhaal' zijn inderdaad een van onze speerpunten, en ze helpen enorm om aandacht te krijgen voor ons museum. Een ander belangrijk thema in het museum is de natuur binnen de stad. Steeds meer mensen wonen in de een stedelijke omgeving, hoe zorg je dat daarbinnen nog voldoende aandacht is voor natuur? Via onze collecties en tentoonstellingen willen we mensen doordringen van het belang van natuur in de stad.

U krijgt als directeur te maken met managementissues. Bent u daar wel klaar voor?

Ja, ik moet me nu natuurlijk flink in de managementliteratuur verdiepen en daar zijn genoeg leuke dingen in te vinden. Het is trouwens niet zo dat managementwetenschappers niet in de prijzen vallen bij de Ig Nobels. In 2010 ging de prijs nog naar Italiaanse onderzoekers die mathematisch hadden aangetoond dat organisaties efficiënter werken wanneer medewerkers op basis van toeval promotie krijgen.

Is dat ook bij uw benoeming gebeurd?

Haha. Laat ik maar zeggen dat ik zelf zorgvuldig geselecteerd ben, verder onthoud ik me van commentaar.

Tot slot: u heeft thuis een verzameling met eigen lichaamsdelen, zo staat op uw site. Kunnen we deze binnenkort in een speciale collectie in het museum bewonderen?

Die collectie bestaat nu uit mijn galblaas en twee stukjes zaadleider, die in principe thuisblijven. Ik hoop trouwens dat de collectie hierbij blijft. Als er nog meer stukken zouden bijkomen gaat het waarschijnlijk om vitale onderdelen, die houd ik liever in functie in mijn lichaam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden