Nieuws Schiphol

Natuur en Milieufederatie: veel meer geluidshinder van Schiphol bij omwonenden dan dat Schiphol zelf rapporteert

Omwonenden van Schiphol ervaren veel meer geluidshinder dan Schiphol zelf rapporteert. Het gaat bij de ervaring van ernstige geluidsoverlast van vliegverkeer om anderhalf keer zo veel mensen, stelt de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. 

Een vliegtuig van KLM vliegt over een huis in de omgeving van Schiphol. Beeld ANP XTRA

De organisatie analyseerde Hinderbelevingsonderzoeken van GGD’s van gemeenten rondom Schiphol. In 2016 ervoeren volgens de federatie 198.000 mensen ernstige geluidshinder. Schiphol berekende zelf dat er 138.500 gedupeerden waren. Volgens onderzoek van het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Instituut ligt het verschil tussen de theoretische berekening van Schiphol en de werkelijke geluidsbelasting tussen de 1 en 2 decibel. ‘Voor Schiphol betekent 1 decibel 25 procent (125.000) extra vliegbewegingen’, aldus directeur Sijas Akkerman.

Het is voor het eerst sinds 2005 dat er een totaalbeeld ontstaat van de hinderbeleving onder inwoners van Noord- en Zuid-Holland. Dat het in het onderzoek om veel meer mensen gaat, komt doordat eerder alleen mensen zijn meegerekend die binnen een afgesproken gebied rond Schiphol wonen. Hoeveel mensen daarbuiten ook ernstige hinder ervaren, is sinds 2005 niet meer berekend. 

Waarom de politiek niet gewoon kiest voor minder groei van Schiphol

Luchtvaart groeit en blijft groeien. Dat geldt ook voor de kritiek op de overlast die Schiphol veroorzaakt. Moet, wil en kan de staat ingrijpen om de groei af te remmen

Hoeveel lawaai geeft de ‘belevingsvlucht’ rond Lelystad Airport?

Hoe meet je geluidsoverlast door een vliegveld dat er nog moet komen? Nou, door het te testen met een overlastvlucht - pardon, ‘belevingsvlucht’. Onze verslaggever ging luisteren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden