Natuur en Milieu wil scherper beleid voor behoud ozonlaag

Het Nederlandse beleid ter bescherming van de ozonlaag moet aangescherpt worden, vindt de stichting Natuur en Milieu. Zowel nationaal als internationaal zijn hardere maatregelen nodig om de verontrustende afbraak van de ozonlaag te keren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens Reijnders werd er in 1994 voor koeling in de industrie en in supermarkten 450 ton aan nieuwe cfk's gebruikt, terwijl 71 ton was toegestaan. Het verschil wordt veroorzaakt door lekken in koelinstallaties.

Een ander probleem is dat er een illegaal circuit is ontstaan, waarin cfk's uit Rusland en Estland naar de Euroepse Unie worden geëxporteerd.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van VROM zijn beide fenomenen bekend en ligt het cfk-programma uitstekend op koers. Het beleid wordt gecontroleerd door dertien inspecteurs die bij elke lekkende installatie maatregelen nemen en illegale handel in cfk's onmiddellijk melden aan het Openbaar Ministerie.

Een ander probleem is volgens Reijnders het stijgende gebruik van methylbromide, een middel om schimmels en insecten te bestrijden. Vroeger werd het voornamelijk in de tuinbouw gebruikt, tegenwoordig vooral in de havens van Rotterdam, Amsterdam en Vlissingen. In de tuinbouw is het gebruik ervan aan een vergunning gebonden.

Volgens Reijnders is het Nederlandse beleid voor deze stof te laks. Ook hiervoor is een illegaal circuit ontstaan. Nederland wil het gebruik ervan dit jaar bevriezen en in 1998 komen tot een reductie van 25 procent. De VS hebben zich al in 1993 vastgelegd op een beëindiging van het gebruik in 2001.

Naar aanleiding van de laatste berichten over het gat in de ozonlaag boven Antarctica heeft de EU-commissaris voor milieu, de Deense R. Bjirregaard, gezegd dat de Europese Unie het voorbeeld van de Verenigde Staten moet volgen. Methylbromide is de enige stof die de ozonlaag aantast en waarvoor geen maatregelen opgenomen zijn in het protocol van Montreal ter bescherming van de ozonlaag.

Ten slotte vindt Natuur en Milieu dat de zogeheten hcfk's, gemaakt als vervangers van cfk's omdat ze de ozonlaag minder aantasten, teruggedrongen moeten worden. Hckf's zijn minder erg dan cfk's, aldus Reijnders, maar ze hebben nog altijd een negatief effect op de ozonlaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden