Opinie

Natuur en cultuur gaan wel degelijk samen in Tiengemeten

De ingezonden brieven van woensdag 13 april.

Tiengemeten.Beeld anp

Brief van de dag: natuur en gezelligheid gaan samen

Wat jammer dat Jeannet Hazelbag het eiland Tiengemeten heeft ervaren als een 'feesteiland voor yuppen uit de grote stad.' Tiengemeten is een 1.050 hectare groot eiland midden in het Haringvliet. In 2006 is Tiengemeten door Natuurmonumenten omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Meer dan de helft van het eiland is wildernis, een gebied waar geen paden zijn, waar je kunt struinen en het stil is. Bezoekers, vogelaars en stiltezoekers, genieten hier van uitgestrekte natuur, de rust en leegte.

Bij de ontwikkeling van het eiland tot natuur is door Natuurmonumenten destijds bewust gekozen ongeveer 50 hectare in te richten voor die mensen die ook graag van de natuur en de cultuur genieten, maar op een andere manier dan de 'vogelaars' en de bloemenliefhebbers. Dat zijn mensen die ervan houden om met hun kinderen een dag te verblijven in de grootste speelnatuur van Nederland.

Of mensen, soms wat ouder en slecht ter been, die een bescheiden wandeling combineren met een bezoekje aan het bezoekerscentrum of één van de musea in de historische gebouwen van het eiland. Dat is wat ons betreft geen verkeerde vorm van exploitatie van natuur en cultuur. Het stelt ons juist in staat om dit bijzondere eiland in stand te houden met duizend hectare voor de natuurliefhebbers, 50 hectare voor de gezelligheidszoekers en het hele eiland voor de tienduizenden vogels (en de zeearend) die zich er uitstekend vermaken. Iedere dag opnieuw bewijst Tiengemeten dat dat prima naast elkaar gaat. Natuur- en cultuurbeleving hebben meerdere vormen.

Henk Maijer, beheerder Tiengemeten, Natuurmonumenten

Robot

Met veel plezier las ik over de wedstrijd tussen duurzame energie en fossiele brandstoffen ('Lage olieprijs of niet, duurzame energie blijft groeien'). Mooi fotografisch geïllustreerd met een veld van zonnepanelen waar een 'robot' het vuil van de panelen wast. Heel futuristisch hoor, met die robot.

Maar ehhh, als dat al een robot is dan zijn mijn ruitenwissers dat ook.

Stan Spangenberg, industrieel ontwerper, Amsterdam

Friese doordouwer

In het profiel van ProRail-topman Pier Eringa wemelt het van de verwijzingen naar diens Friese roots, steeds met een verklaring van 's mans robuustheid ('Fries trekpaard', 'douwt door'). Dit schrijft en leest lekker weg maar het zijn romantische clichés van het type gezellige Brabo, gebekte Amsterdammer en lispelende Limbo.

Er bestaat nul bewijs voor de gesuggereerde causaliteit. Als Friezen daadwerkelijk superieur leiderschapsbloed hebben dan zou je van die regio een economische voortrekkersrol mogen verwachten.

Ik gun de Friezen overigens hun uitstekende pr en ProRail deze daadkrachtige aanvoerder, daar niet van.

Bas van Gils, Breda

Wissels

ProRail-directeur Pier Eringa heeft nu vier medewerkers met verstand van de bovenleiding. En hoeveel medewerkers met verstand van wissels? Een wissel heeft een levensduur van een kwart eeuw, dat is dus wel wat langer dan een kwartaal.

Overigens vinden sommige projectmanagers van ProRail (en ook van Rijkswaterstaat) dat kennis bij de leverancier thuis hoort en dat de opdrachtgever alleen op hoofdlijnen stuurt.

Ook een aandachtspunt voor Pier.

Hans Kuiper, Bunnik

Pier Eringa.Beeld Jiri Buller

Loeizwaar

De steen met een doorsnee van 3,30 meter zou wel 35 kiloton wegen? (Ten eerste, 12 april). Een ton is duizend kilo, een kiloton 1.000 maal een ton is dus 1 miljoen kilo en dat dus nog ens 35 keer? Aannemelijk lijkt mij dat de reus 35 duizend kilo weegt, 35 ton dus; ook genoeg trouwens om het zweet op je lijf te krijgen als je hem wil verplaatsen.

Jan van Tricht, Amersfoort (de keistad)

Erdogan en humor

De Erdogan-affaire is een fraai voorbeeld van het Barbra Streisand-effect. Deze zangeres/actrice begon een rechtszaak om een luchtfoto van haar huis van een website verwijderd te krijgen omdat deze foto haar privacy zou schenden.

Toen het proces in het nieuws kwam, wilde iedereen die foto wel eens zien. Tevens rekent deze affaire af met een groot misverstand. Duitsers zijn wel grappig.

P. Post, Arnhem

Tayyip Erdogan.Beeld afp

Tweedehands spullen

Zo zie je maar weer waar de prioriteiten van deze regering liggen. De minister raadt kinderen op het mbo, die de schoolkosten niet kunnen betalen, aan om tweedehands spullen te kopen. Is er zoiets als tweedehands reiskosten? Oh nee, daar krijgen ze volgend jaar een vergoeding voor. Wel goed lezen: ze zegt niet dat die vergoed worden. Doekje voor het bloeden.

Aan de andere kant van het spectrum organiseert de regering een lucratief draaispel(belastingrotonde) die de vermogenden der aarde helpt geen of weinig belasting te betalen. Belasting waarmee we al onze burgers een mooie toekomst kunnen garanderen. Ook mensen die zich nu buitengesloten voelen en geen toekomst zien.

De tweedeling tussen de hebberigen en de niet-hebbers is een groot risico voor onze samenleving. Toch blijft politiek handelen uit (lees: dat er iets gedaan wordt, in plaats van het dat zoveelste onderzoek wordt gehouden en commissie wordt ingesteld). Dan is het toch niet raar dat mensen de politiek de rug toe keren.

Riet Dumont, Nijmegen

Prethoofdstad Amsterdam

Prethoofdstad Amsterdam voelt de kater na het feest al zitten. Amsterdam te druk?

Aangezien de belastingbetaler de werken Maerten Soolmans en Oopjen Coppit heeft aangekocht lijkt het mij een goed idee deze niet tentoon te stellen in het Rijksmuseum maar in steden en musea die de aanloop en aandacht van Nederlanders en toeristen beter kunnen gebruiken dan Amsterdam.

Anna Ding, Eindhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden