Natuur door bedrijventerreinen

Planten en dieren hebben meer kans te overleven als ondernemingen hun bedrijfsterreinen laten fungeren als verbinding tussen natuurgebieden. Volgend jaar begint een proef.

AMSTERDAM - Nederlandse ondernemingen moeten hun bedrijventerreinen deels ter beschikking stellen aan de natuur. Volgend jaar begint een proef met vier locaties.


De bedrijventerreinen moeten als verbinding gaan fungeren tussen natuurgebieden. Hierdoor zouden planten en dieren zich beter kunnen verspreiden, 'waardoor ze in ons veranderende klimaat meer kans krijgen op overleven'.


Dat zegt de natuurorganisatie IUCN, die vandaag een intentieverklaring tekent met elf Nederlandse ondernemingen. 'Nu vervullen bedrijventerreinen slechts één functie: huisvesting van kantoren en fabrieken. Deze grijze infrastructuur kan veel beter worden benut.' In een eerste schets van de toekomst is een glazen kantorencomplex te zien, met daarnaast een door bomen omzoomd zandpad waarover reeën, konijnen en een everzwijn van de ene naar de andere polder lopen.


Volgens IUCN kunnen de bedrijfsterreinen lacunes vullen die ontstaan doordat het kabinet geen brood meer ziet in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), die eigenlijk bedoeld is om natuurgebieden te verbinden. Staatssecretaris Bleker (landbouw en natuur) wil daarvoor geen geld meer ter beschikking stellen.


IUCN brengt nu in kaart waar de gaten in de corridors vallen. Vervolgens zullen bedrijven worden aangeschreven om die plekken te vullen, zegt een woordvoerder.


Elf grote bedrijven hebben zich tot nog toe bij het initiatief aangesloten, waaronder DSM, AkzoNobel, Philips, KLM, Nutreco, ABN Amro en DHV. 'Wat we precies gaan doen, weten we nog niet', zegt een woordvoerder van Philips. 'Maar we hebben grote bedrijventerreinen op interessante plekken, zoals in Drachten, Roosendaal, Winterswijk en Best. Je gaat echt met andere ogen naar die plekken kijken.'


Het initiatief wordt vandaag gepresenteerd met een rapport van de Taskforce Biodiversiteit, die heeft onderzocht hoe de soortenrijkdom in Nederland en de wereld beter kan worden beschermd. Volgens dat rapport, dat vandaag in het hoofdkantoor van werkgeversvereniging VNO-NCW wordt aangeboden aan minister Verhagen van Economische Zaken, is 'samenwerking met het bedrijfsleven voor het realiseren van groene groei onontbeerlijk'. Naast het rapport worden ook een aantal 'Green Deals' gepresenteerd, waarin het kabinet met bedrijven de natuur vooruit probeert te helpen.


Niet iedereen is even enthousiast. 'Als er bedrijven zijn die willen investeren in ecoducten over hun parkeergarage is dat prachtig', zegt directeur Johan van de Gronden van het Wereldnatuurfonds. 'Maar het is te gek als dit kabinet daar goede sier mee wil maken. We hebben een staatssecretaris die de hele Ecologische Hoofdstructuur op losse schroeven heeft gezet, het paradepaardje van het natuurbeleid. Dan vind ik het uitermate cynisch om met een paar van dit soort projectjes het beleid een groene glans te geven.'


Een van de Green Deals is de benoeming van Rein Willems tot voorzitter van het Platform Ecologie en Economie. In die hoedanigheid moet de voormalige topman van Shell Nederland en huidig CDA-senator de aanbevelingen van de Taskforce Biodiversiteit gaan uitvoeren. 'Dat is toch merkwaardig', zegt Van de Gronden. 'Een Green Deal zou een contract moeten zijn met de maatschappij. Straks schudt Verhagen de hand van Willems: dat is de ene Haagse CDA'er die de andere de hand schudt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden