Natuur doet het best goed zonder jagers

Voorzittervan Vereniging Het Edelhert raakt overtuigd van beheersconcept Oostvaardersplassen...

Amsterdam Hij had zich op het ergste voorbereid, Philip Salm, voorzitter van Vereniging Het Edelhert, toen hij twee weken geleden de Oostvaardersplassen bezocht. ‘Ik meende dat ik terecht zou komen in een orgie van levende kadavers’, schreef hij in zijn verslag van zijn nawinterbezoek, op het moment dat de edelherten, de heckrunderen en konikpaarden op hun zwakst zijn.

Salm baseerde zich daarbij op de verhalen die hij hoorde van leden van zijn eigen vereniging. Bij veel leden van vereniging Het Edelhert, voorheen ‘Het Veluws Hert’, zijn de Oostvaardersplassen niet populair. De vereniging werd in 1946 door jagers opgericht om de edelherten op de Veluwe te behouden. Op de Veluwe wordt de edelhertenpopulatie sinds die tijd op een ‘gewenst peil’ gehouden door het afschieten van – gezonde – herten, voordat de winter intreedt.

Maar in de Oostvaardersplassen laat Staatsbosbeheer de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan. Iedere winter sterven de zwakste dieren. Pas in het allerlaatste stadium, als duidelijk is dat een hert, rund of paard de winter echt niet gaat overleven, verlossen beheerders van Staatsbosbeheer dieren uit hun lijden. Deze aanpak volgt het advies uit 2006 van een internationale commissie van deskundigen.

Volgend jaar wordt dit beheer geëvalueerd, maar de beelden van verzwakte dieren in de Oostvaardersplassen leiden elke winter weer tot felle discussies. Op jagerssites spreken bezoekers met pseudoniemen als deerhunter en wildschut van ‘het slachthuis Oostvaardersplassen’. In de Kamer werd twee weken geleden weer gedebatteerd over bijvoeren en ook op de site van Het Edelhert spreken bezoekers van ‘dierenmishandeling’ door Staatsbosbeheer.

Maar wat Philip Salm zag viel mee. Hij zag herten en koniks ‘in draf of zelfs in galop’, hij zag ‘wel vermagerde dieren’, maar ‘absoluut geen wandelende skeletten’.

Salm constateerde ook dat de beheerders ‘hun uiterste best’ deden om de echt verzwakte dieren op tijd af te schieten. Hij schreef: ‘Mij staat geen betere beheersvorm voor ogen dan wat Staatsbosbeheer hier laat zien.’ Salm vond dan ook dat ‘wat mij betreft de vereniging haar standpunt inzake de Oostvaardersplassen geheel moet herzien of als de gesmeerde bliksem met een serieus, diervriendelijker beheersconcept op de proppen moet komen.’

De voorzitter liet zijn bijdrage op de site van de vereniging zetten. Maar nog diezelfde avond werd zijn openhartige verslag, na boze reacties van leden, weer verwijderd. Bestuurslid en webbeheerder Jan Paulides zegt desgevraagd dat het standpunt van de voorzitter niet strookt met dat van het bestuur van de vereniging.

Philip Salm zegt dat hij ‘begrijpt’ waarom zijn verslag niet meer op de site staat, maar hij blijft bij zijn mening. ‘Zeker, ik weet uit ervaring dat ook onze jagende leden oprechte liefhebbers zijn van edelherten. Maar we moeten ook erkennen dat Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen gewetensvol bezig is.’

De voorzitterstermijn van Salm loopt eind deze maand af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden