Naturalis vreest faillissement als bouwplannen worden gedwarsboomd

Naturalis in Leiden, thuisbasis van Tyrannosaurus rex Trix, gaat failliet indien de rechtbank dit voorjaar beslist dat het oorspronkelijke museum grotendeels intact moet blijven. Daarvoor waarschuwde advocaat Christiaan Alberdingk Thijm maandag tijdens een kort geding. 'Ook bij een tijdelijke bouwstop loopt de schade in de miljoenen euro's.'

Het skelet van T.rex Trix staat opgesteld in een zaal van museum Naturalis. Beeld anp
Het skelet van T.rex Trix staat opgesteld in een zaal van museum Naturalis.Beeld anp

Dinsdag doet de voorzieningenrechter uitspraak in het kort geding. Naar verwachting volgt in mei een uitspraak van de rechtbank in een bodemprocedure.

De bouwstop wordt geëist door Fons Verheijen, de architect van het oorspronkelijke gebouw uit 1998. Het natuurhistorisch museum annex onderzoeksinstituut wil zijn kantoren, depots en tentoonstellingsruimtes fors uitbreiden. Verheijen wil voorkomen dat in zijn museumgedeelte tussenverdiepingen en pilaren worden geplaatst. Dat is volgens hem een verminking van zijn ontwerp.

De rechter was maandag kritisch over Naturalis. 'Het lijkt erop dat Naturalis denkt: we gaan gewoon door, we trekken ons niets aan van de bodemprocedure. Daarmee heeft u de sympathie niet mee', hield hij het instituut voor biodiversiteit voor. 'Is het niet Naturalis geweest die dit probleem heeft gecreëerd door niet te wachten op de uitspraak van de bodemprocedure? Is dat niet een verkeerde inschatting geweest van directeur Edwin van Huis?'

Verheijen

De Volkskrant sprak architect Fons Verheijen over zijn strijd tegen de 'verminking' van zijn ontwerp. Lees hier het complete interview: 'Het is zo liefdeloos' (+)

Volgens advocaat Alberdingk Thijm zijn de werkzaamheden al te ver gevorderd en de kosten te hoog opgelopen om nog te stoppen. 'Alleen al aan het tentoonstellingsontwerp heeft Naturalis al 800 duizend euro uitgegeven.' De rechter: 'Dat was des te meer reden geweest om voorzichtig te zijn.'

Volgens Alberdingk Thijm is architect Verheijen niet uit op een oplossing. 'Het is illusoir om te denken dat de partijen er onderling uit komen.' Naturalis heeft Verheijen eind januari gepolst of hij genoegen wilde nemen met een schadevergoeding, zo bleek tijdens het kort geding. De architect wilde daar niets van weten. Er is destijds niet over de hoogte van een bedrag gesproken.

Jarenlang slepende ruzie

De schadevergoeding werd aangekaart na een tussenvonnis in de bodemprocedure, die al twee jaar duurt. Eind januari stelde de rechtbank dat Verheijen inderdaad aanspraak kan maken op auteursrechten. Maar Naturalis en bouwbedrijf J.P. van Eesteren gingen gewoon door. Het interieur van het oude museum is de afgelopen weken gesloopt. Deze week moeten onder meer gaten worden geboord voor de nieuwe pilaren en vloeren.

Ook bouwbedrijf J.P Van Eesteren was maandag gedaagd door architect Verheijen. Het bouwbedrijf bleek pas sinds half december door Naturalis op de hoogte te zijn gebracht van de al jarenlang slepende ruzie. Het bouwbedrijf, dat op zijn beurt 23 onderaannemers en leveranciers aan het werk heeft gezet, is dan ook kwaad op zowel architect Verheijen als Naturalis. 'Alles draait om eigenbelang en om eer.', aldus advocaat Berghuis van het bouwbedrijf. 'Intussen gaan Van Eesteren en de onderaannemers bij een bouwstop een onzeker jaar tegemoet.'

De nieuwbouw voor het museum, de depots en de extra kantoren is ontworpen door het Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk. Architect Michiel Riedijk was wel bij het kort geding aanwezig, maar wilde geen commentaar geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden