Natter

De internationale klimaatconferentie zorgt voor veel nieuws. Meningen stapelen zich op; minister Pronk waarschuwt dat we er niet te veel van moeten verwachten....

DRIEBERGEN Maarten Brabers en directeur Staatsbosbeheer

De grootste bijdrage zal moeten komen van aanpak van de CO2-bronnen. Industrie en verkeer zijn grote leveranciers. Maar er is meer. Een groot deel van het Nederlandse weidegebied ligt op veengrond. Dat veen is in de loop van eeuwen ontstaan uit een opeenstapeling van onverteerd plantenmateriaal. Daar zit dus een grote hoeveelheid CO2 in vastgelegd. Onder water verteert het veen niet, dus die CO2 blijft daar zitten als je het gebied maar nat houdt.

De praktijk is echter anders. Om landbouw te bedrijven moet de grond droog zijn. Te natte grond is te slap om in het voorjaar met machines te bewerken. Dus de veengebieden worden drooggemalen. Doordat er lucht bijkomt verteert het veen en komt de CO2 in de lucht. Na verloop van tijd daalt de grond en is een nieuwe, diepere ontwatering noodzakelijk. Op die manier verdwijnt langzamerhand het veen en wordt de polder steeds dieper (waarmee overigens ook een waterbeheerprobleem ontstaat).

Als we de veengebieden nat houden dan verteert het veen niet of heel langzaam. Er zijn zelfs onderzoekers die zeggen dat zo'n nat veengebied wel eens grote hoeveelheden CO2 zou kunnen opnemen. Nader onderzoek is nodig. Voor het huidige agrarische gebruik is een nat veengebied een probleem. Daarvoor zijn twee oplossingsrichtingen denkbaar. Of de boeren worden geholpen om te schakelen naar landbouwmethoden die passen bij dat natte land. Of we geven de veengebieden een andere functie. Een deel van deze gebieden ligt in de Randstad.

Het recent vernieuwde natuurbeleid van het ministerie van LNV propageert de aanleg van nieuwe natuurgebieden bij de steden. Daar is immers een groot tekort aan natuur voor de stedeling. Op die manier zouden twee vliegen in één klap geslagen kunnen worden: een bijdrage aan oplossing van het CO2-probleem en het scheppen van gebieden voor natuurgerichte recreatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden