Nationalisten en politie slaags in Noord-Ierland

De Noordierse politie is zaterdag slaags geraakt met katholieke nationalisten in de hoofdstad Belfast die een protestantse mars door hun wijk wilden tegenhouden....

AFP, Reuter

BELFAST

Het waren de ergste uitbarstingen van geweld sinds het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) een jaar geleden een staakt-het-vuren afkondigde.

Tientallen inwoners van de Ormeau Road in Belfast gooiden flessen en stenen naar de politie, toen die hen belette dertig protestanten tegen te houden. De politie vuurde plastic kogels af en was na twintig minuten de situatie meester. De protestanten konden toen alsnog onder politiebegeleiding door de wijk marcheren. 's Nachts laaide het geweld in Belfast weer op.

Ook in de stad Armagh bekogelden betogers de politie en brandweer met stenen en flessen. In Londonderry bleef het zaterdag aanvankelijk rustig. Een protestantse mars trok zonder incidenten langs de katholieke wijk Bogside. De politie, die in groten getale op de been was, sleepte zo'n 200 katholieke betogers weg die met een zitactie de doorgang blokkeerden.

Sinn Fein-woordvoerder Alex Maskey noemde de politieactie provocerend. De politie-interventie zou volgens hem het vredesproces in Noord-Ierland in gevaar kunnen brengen.

Later op de dag trok een andere mars van zo'n dertienduizend protestanten uit heel Noord-Ierland door Londonderry, maar deze stoet kwam niet in de buurt van katholieke wijken. Toch kwam het zaterdagavond tot ongeregeldheden tussen de politie en zo'n honderd jongeren uit Bogside. De jongeren gooiden stenen en molotov-cocktails naar de politie, die daarop met plastic kogels schoot.

De organisatoren van de marsen in Londonderry zijn de Apprentice Boys (leerling-jongens). Deze protestantse organisatie is in 1714 opgericht om de heldendaad van 13 jongens te herdenken, die in 1689 de poorten van de stad hadden gesloten om de troepen van de katholieke koning Jacobus I tegen te houden. Al sinds het begin van het protestantse marsseizoen op 12 juli doen zich problemen voor. De 60 procent protestanten zien de marsen als een uiting van hun wens om Brits te blijven, de katholieken zien ze als een herleving van de sectarische haatcampagnes.

Gerry Adams, de leider van Sinn Fein, heeft gewaarschuwd dat het geweld in Noord-Ierland zal terugkeren als er niet snel een doorbraak wordt bereikt in de onderhandelingen met Londen. De Britse regering weigert alle partijen in het overleg te betrekken zolang de IRA en protestantse milities hun wapens niet hebben ingeleverd. Op 1 september is het bestand in Noord-Ierland een jaar van kracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden