Nationale Sporttotalisator hoopt op redding door verruiming vergunning Verkoop krasloten dit jaar drastisch gedaald

Het gaat niet goed met de krasloterij. De omzet komt dit jaar uit op 170 miljoen gulden. Dat is veertig miljoen gulden minder dan in het introductiejaar 1994, toen de krasloten niet waren aan te slepen....

Van onze verslaggever

Weert Schenk

AMSTERDAM

De stichting Nationale Sporttotalisator (SNS), die de krasloterij exploiteert, vreest dat de omzetdaling doorzet als de beperkingen in de vergunning niet snel worden opgeheven. Alleen meer commerciële vrijheid kan de krasloterij redden, zegt de SNS.

Een snelle beslissing is evenwel niet te verwachten. Staatssecretaris E. Schmitz van Justitie liet dinsdag weten dat de vergunning voor de krasloterij per 1 mei 1996 wordt verlengd. De voorwaarden van de vergunning wil ze echter nog eens kritisch bekijken. De bewindsvrouwe is van plan advies te vragen aan het College van Toezicht op de Kansspelen, dat per 1 januari wordt opgericht.

De krasloterij heeft zo'n anderhalf miljoen spelers. Volgens een rapport van het Instituut voor Verslavingsonderzoek (IVO) zijn er dit jaar 115 duizend nieuwe spelers bijgekomen. Wat deelnemersaantal betreft neemt de krasloterij de vierde plaats in na de Staatsloterij, de Postcodeloterij en de Bank/giro-loterij. Het IVO verwacht echter dat de krasloterij die positie niet kan handhaven.

Het rapport van het IVO geeft voorts aan dat krassen niet verslavend werkt. Hooguit 25 duizend mensen vertonen riskant speelgedrag en maximaal vierduizend spelers ondervinden door hun gekras ernstige problemen. De probleemgevallen kopen maandelijks gemiddeld zestig loten van tweeëneenhalve gulden per stuk, wat gezien hun economische situatie te veel is.

SNS-voorzitter H. van den Bergh is blij met de conclusie dat krassen nauwelijks tot gokverslaving leidt. Tegelijkertijd is hij hevig teleurgesteld dat de beperkende voorwaarden niet op korte termijn worden opgeheven. De beperkingen, zoals het gelimiteerd aantal loten, de eenheidsprijs per lot en het beperkte aantal verkooppunten, waren opgelegd vanwege het verslavingsrisico.

Het vervallen van de voorwaarden is noodzakelijk om weer gang in de krasloterij te krijgen. De SNS heeft de plannen al klaar liggen: meerdere soorten krasloten van verschillende prijzen komen op de markt; er is meer geld te winnen; loten waarop geen prijs valt, dingen nog mee in een tombola en de limiet van 84 miljoen krasloten per jaar vervalt.

Dat lijkt een gewaagde onderneming, want volgens het IVO-rapport stijgt de kans op verslaving als er meer variatie in de prijs van een lot is en er meer geld te winnen valt. Van den Bergh is het daarmee niet eens.

'De definitie van krasverslaving die het IVO hanteert, is arbitrair. We wijzen ook ten stelligste af dat krassen verslaaft. Een dergelijke verslaving is ook nergens ter wereld gebleken. Krassen is een aardigheidje, meer niet. Wij gedragen ons maatschappelijk zeer verantwoord.'

Van den Bergh voelt zich door staatssecretaris Schmitz niet redelijk behandeld en heeft daarom de Tweede Kamer gevraagd om het tempo van de besluitvorming op te voeren. Naar zijn oordeel is ook met de staatssecretaris afgesproken dat over de opheffing van de voorwaarden voor de kerst een beslissing zou worden genomen. De SNS heeft tijd nodig om in mei klaar te zijn met de loten die onder de nieuwe vergunning vallen.

In een brief wijst hij erop dat een snelle beslissing ook voor de achterban noodzakelijk is. Met de opbrengst van de krasloterij droeg de SNS vorig jaar aan verenigingen en instellingen op het gebied van sport, cultuur en volksgezondheid 56 miljoen gulden af. Van den Bergh: 'Die clubs rekenen op dat geld en daarom moet de omzet van de loterij op peil blijven.'

In zijn brief zegt Van den Bergh ook af te willen de zogeheten kannibalisme-vergoeding, die de SNS onder de huidige vergunning moet betalen aan de Staatsloterij. Omdat verwacht werd dat de invoering van de krasloterij ten koste zou gaan van de verkoop van staatsloten, moet de SNS met een bepaald percentage compenseren. Vorig jaar ging het om tien miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden